Şifremi Unuttum

Dünyanın En Eski Yaşam İzleri Kanada’da Bulundu

Dünyanın En Eski Yaşam İzleri Kanada’da Bulundu

3 Mart 2017

Kuzey Quebec’in “bantlı demir oluşumları” olarak da bilinen Nuvvuagittuq Greenstone Belt kayalıklarında yürütülen bilimsel araştırmalarda elde edilen demir cevheri örneklerinde fosilleşmiş bakterilerin izleri tespit edildi.

Kanada’nın Quebec kentinde araştırmacılar dünyanın en eski yaşam kalıntılarına rastladı. 4.6 milyar yıl önce oluştuğu tahmin edilen dünyamızın bulunan bu en eski yaşam örnekleri 3.8 milyar yıl öncesine dayanıyor. Bilim insanları 4.3 milyar yıl önce dünya yüzeyinde su bulunduğuna inanıyor. Ancak ilk yaşamın ne zaman oluştuğu kesin olarak bilinmiyor. Yeni bulunan organizmaların yaşına bakılırsa ilk yaşam en az 3.8 milyar yıl öncesine dayanıyor.

Kayalıkların yaşının 3.8 mi 4.3 milyar yıl mı olduğu konusunda kesinlik olmasa da Ottawa Üniversitesi’nden Jonathan O’Neill’e göre iki şekilde de organizmalar bilinen yaşamı en az 100 milyon yıl geriye götürüyor.

The Nature adlı bilim dergisinin son sayısında yayımlanan araştırmasının yazarlarından Jonathan O’Neil, fosilleşmiş kalıntıların dünyanın yanı sıra diğer gezegenlerle ilgili ipuçları da sunabileceğini de ifade ediyor.

Haberi için [Tıklayınız]

 

Evidence for early life in Earth’s oldest hydrothermal vent precipitates

Dodd MS, Papineau DGrenne T, et al. Nature 543, 60–64 (02 March 2017) doi:10.1038/nature21377