Şifremi Unuttum

Kinolon Tehdidi

Kinolon tehdidi

26 Şubat 2017

Temmuz 2016’da FDA’nın da uyarı yayımlamasına rağmen Türkiye’de 2016’da toplam 28 milyon 600 bin kutu antibiyotik kullanıldı. En çok kullanılan antibiyotik gruplarından ‘kinolon’ hakkında Milliyet sitesinde yayımlanan haberde Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (Klimik) Derneği Başkanı Prof. Dr. Önder Ergönül’ün görüşüne yer verildi.

Prof. Dr. Önder Ergönül, “Bu antibiyotik türü en yaygın kullanılan ve doktorların hastalara en fazla önerdiği antibiyotik türlerinden biridir. Türkiye’de de yanlış yere ve fazladan kullanılan antibiyotiklerden birisi. Yan etkileri olduğu için kişilerde kötü, olumsuz sonuçlara yol açabiliyor. Antibiyotiğe karşı direnç geliştiği için her zaman kullanılamıyor ve yan etkisi oluyor. Bu grupta yer alan antibiyotikler yerine eğer kesinlikle antibiyotik kullanılması gerekiyorsa başka gruplara yönelmek gerekiyor” diye konuştu.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ise, “Akut bakteriyal sinüzit, kronik bronşitin akut bakteriyel alevlenmesi ve komplike olmayan üriner enfeksiyonlarda ciddi yan etki riski nedeniyle kullanılmamalıdır. Bu endikasyonlarda ancak alternatif tedavilerin uygulanamaması durumlarında uzman onayı ile kullanılabilir” açıklamasını yaptı.

Florokinolonlar Hakkında FDA Uyarısı için [Tıklayınız]

26 Temmuz Tarihli Haber için [Tıklayınız]

Haberi için [Tıklayınız]