Şifremi Unuttum

‘Silahlandırılmış’ Salmonella typhimurium Vücudu Kansere Karşı Harekete Geçiriyor

'Silahlandırılmış' Salmonella typhimurium Vücudu Kansere Karşı Harekete Geçiriyor‘Silahlandırılmış’ Salmonella typhimurium Vücudu Kansere Karşı Harekete Geçiriyor

8 Şubat 2017

Tümör dokularında Vibrio vulnificus flagellin B (FlaB) proteini üretmek üzere değiştirilmiş bir atenüe Salmonella typhimurium türünün kanser tedavisinde kullanılabileceği bildirildi.

Zheng  ve arkadaşları yaptıkları çalışmada değiştirilmiş Salmonella typhimurium  türlerinin Vibrio vulnificus adlı bir başka bakteriden flagellin B proteini üretmesini sağlamakta yararlandılar.

Modifiye edilen bakteri, farelerde tümöre karşı bağışıklık yanıtı üreterek tümörü tedavi etmeyi başardı. İnsan kolon kanseri taşıyıcısı 20 fare üzerinde yapılan deneyde modifiye Salmonella verilen farelerde bakterilerle birlikte tümörün de temizlendiği görüldü. FlaB proteini üretmek üzere modifiye edilen bakteriler tümör büyümesini durdurarak farelerde metastaza engel oldular ve sağkalımı uzattılar. 120 gün sonra 20 fareden 11’ünde tümör yok olmuştu. Kontrol grubundaki FlaB salgılamayan bakteri verilen farelerse kansere yenik düştüler.

Metastaz aşamasında kolon kanseri hücresi taşıyan farelerde yapılan bir başka deneyde ise sekiz fareye FlaB salgılayan, altı fareye de FlaB salgılamayan bakteri injekte edildi. Yedi fareye ise tedavi verilmedi. 27 gün sonra tedavi verilmeyen ve FlaB salgılamayan bakteri verilen farelerde çok sayıda metastaz görülürken FlaB salgılayan bakteri verilen farelerde toplamda yalnızca dört ikincil tümöre rastlandı. Birkaçındaysa metastaz belirtisi görülmedi.

Science Translational Medicine’da yayımlanan araştırmayı yürüten ekipten Min ve Rhee kanserin durdurulmasını FlaB proteinine bağlıyor. Protein TLR5 adında ikincil bir molekülü aktive ediyor, bu hücre de bağışıklık hücrelerini daha da agresif hale getiriyor.

Ekip birkaç yıl içerisinde insan deneylerine geçmeyi planlıyor.

 

Two-step enhanced cancer immunotherapy with engineered Salmonella typhimurium secreting heterologous flagellin

STM_logo_RGB