Şifremi Unuttum

Brezilya’da Korkutan Sarıhumma Salgını

Brezilya'da Korkutan Sarıhumma Salgını

Brezilya’da korkutan sarıhumma salgını

DW_Logo_2012

22.01.2017

Brezilya geçen yıl ülkede etkili olan zika virusu salgınının ardından bu kez de ölümcül sarıhumma tehdidiyle karşı karşıya.

Sağlık Bakanlığı son haftalarda 272 sarıhumma vakasının tespit edildiğini duyurdu. Şimdiye kadar virus bulaşan 71 kişi hayatını kaybetti.

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre, ölenlerden 25’inin Aedes aegypti cinsi sivrisineklerin taşıdığı virus nedeniyle hayatını kaybetti. Haberde ayrıca sağlık yetkililerinin salgının önüne geçebilmek için 2 milyon doz aşıyı piyasaya sürdüğü belirtildi.

Dünya genelinde 200 bin sarıhumma hastası

Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre, dünya genelinde yılda 200 bin kişi sarıhummadan hastalanıyor ve başta Afrika’da olmak üzere 60 bin kişi bu virus nedeniyle hayatını kaybediyor.

Sarıhumma enfeksiyonu iki evreye ayrılıyor: Üç ila altı gün süren kuluçka döneminden sonra kişide bilindik hastalık belirtilerinden ateş, baş ağrısı ve bulantı gibi belirtiler ortaya çıkıyor. Çoğu hastada bu evreden sonra bir iyileşme süreci başlıyor.

Bazı vakalardaysa kısa bir iyileşme döneminden sonra hastalığın ikinci evresi yüksek ateş, kanama, kusma ve organ yetmezliği baş gösteriyor. Hastalığın ağır seyrettiği vakaların yarıya yakını hayatını kaybediyor.

Hastalık, zika virüsünde olduğu gibi Aedes aegypti cinsi sivrisineklerin ısırması sonucu bulaştırdığı virusla yayılıyor. Sarıhummaya karşı oldukça etkili bir aşı mevcut, ancak hastalık etkili olduğu tropik iklim bölgelerinde can almaya devam ediyor. Hastalığın ismindeki ‘sarı’ tabiri bazı hastalarda virus nedeniyle görülen hepatit (sarılık) semptomundan geliyor.

 

Haberin Tam Metni için [Tıklayınız]