Şifremi Unuttum

Lassa Ateşi, MERS ve Nipah Virusuna Karşı Aşılar Yolda

Lassa Ateşi, MERS ve Nipah Virusuna Karşı Aşılar Yolda

Lassa Ateşi, MERS ve Nipah Virusuna Karşı Aşılar Yolda

18 Ocak 2017

Dünya Sağlık Örgütü’nün geleceğin potansiyel virus salgınlarını açıklamasının ardından bilim insanları aşı geliştirme çalışmalarına odaklandı.

BBC’nin haberine göre özellikle üç hastalık üzerinde duruluyor. Lassa ateşi, MERS ve Nipah virusları, Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği gelecekte büyük salgın riski taşıyan hastalıklar listesinde yer alıyor.

MERS, Lassa ateşi ve Nipah viruslarına karşı farklı hükümet ve yardım kuruluşları şimdiye kadar 460 milyon dolar aktardı. Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda 500 milyon dolar daha aktarılması talep ediliyor.

Salgınlara Hazırlık için İnovasyon Koalisyonu (CEPI) beş yıl içerisinde her hastalığa karşı bir aşının deney aşamasına gelmesini hedefliyor. Sadece bir aşının geliştirilmesi bile onlarca yıl ve yüzlerce milyon dolar alıyor.

Son dönemde Batı Afrika’daki Ebola ve Latin Amerika’daki Zika salgınları dünyanın yeni salgınlar karşısında ne kadar hazırlıksız olduğunu ortaya koydu.

Ebola Liberya, Sierra Leone ve Gine’de 11.000’den fazla insanın ölümüne yol açtı.

Brezilya’da 2015’te yaşanan Zika virusu salgını binlerce bebekte beyin hasarına neden oldu.

CEPI kurucu üyelerinden Jeremy Farrar “2014 yılına kadar yalnızca kontrol edebildiğimiz küçük Ebola salgınlarıyla karşılaşıyorduk. Ancak uluslararası seyahatlerin artmasıyla artık salgılar kontrol etmesi zor bir hal aldı. 21. yüzyılda salgınlar artık büyük şehirlerde de ortaya çıkabilir” şeklinde konuşuyor.

Bu nedenle, CEPI büyük salgınlar ortaya çıkmadan önce önlem almayı hedefliyor.

 

BBC News logo
Haberi için [Tıklayınız]