Şifremi Unuttum

YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç: ‘Toplamda 4 Bin 797 Kişi Üniversiteden İhraç Edildi’

YÖK Başkanı Prof Dr Saraç 'Toplamda 4 Bin 797 Kişi Üniversiteden İhraç Edildi'

YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç: ‘Toplamda 4 Bin 797 Kişi Üniversiteden İhraç Edildi’

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Anadolu Ajansı Editör Masası’na konuk oldu.

haberler_play

Video için [Tıklayınız]

 

ANKARA (AA) – Başkan Saraç, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’na konuk oldu, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunarak editör ve muhabirlerin sorularını yanıtladı.

YÖK’te kurulan OHAL Komisyonu vasıtasıyla soruşturmalar ile üniversitelerde haklarında işlem yürütülen hem akademik hem idari personelin itirazlarına dair süreçlerle ilgilendiklerini dile getiren Saraç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aynı zamanda bir koordinasyon vazifesi de görüyoruz. Son duruma gelince ihraç edilen toplam personel bugün itibarıyla 3 bin 850 akademik, 947 idari personel. Toplamda 4 bin 797 kişi üniversitelerden ihraç edildi. Bunların bir kısmının itirazı söz konusu oldu ve 16 kişi kadar yeniden ihraç edilenlerden geri dönüşü sağlandı.

Açığa alınan toplam personel ise 3 bin 25 akademik ve idari personel, FETÖ bağlamında açığa alındı. Bunların bin 79’u göreve iade edildi, bin 946’sı yani 2 bin küsuru halen açıkta bulunuyor. Bunlarla ilgili incelemeler, değerlendirmeler de sürüyor. Şundan kamuoyunun emin olmasını isteriz, üniversitelerimiz bu hususa çok ciddi bir şekilde eğiliyor, eğilmeye de devam edecek. ”

Saraç, üniversitelerde bir daha böyle bir yapının yerleşmemesi için liyakat ve ehliyete azami derecede riayet edilmesi gerektiğini vurguladı.

“YÖK’ün geçen sene üniversitede hukuk, tıp, mimarlık fakülteleri gibi alanlara girişte başarı sırası sınırlaması getirildiğinin” anımsatılması, “Bu sene de bazı fakültelere girişte aynı sınırlamanın getirilip getirilmeyeceğinin” sorulması üzerine Saraç, daha önce bir hukuk fakültesinde, bin 200’üncü sıradaki kişi ile 367 bininci sıradaki kişinin aynı sınıfta bulunduğunu, aynı hocadan, aynı müfredatla ders aldığını aktardı.

Süreç kadar girdinin de önemli olduğuna işaret eden Saraç, sınıfların, eğitim öğretimin sıhhatli bir şekilde sürdürülmesi için tıp ve hukuk için böyle bir karar aldıklarını, bu fakülteleri daha sonra da mühendislik ve mimarlık fakültelerinin takip ettiğini bildirdi.

Bu kararların pek çok sivil toplum kuruluşu, akademisyen ve siyasetçiden destek aldığını vurgulayan Saraç, kararların, yükseköğretimin ayrışma değil bir mutabakat noktası olabileceği umudunu da yeşerttiğini söyledi.

Haberin Tam Metni için [Tıklayınız]