Şifremi Unuttum

Çin ‘Canlı’ Virustan Grip Aşısı Üretti

Çin 'Canlı' Virustan Grip Aşısı Üretti

Çin ‘canlı’ virustan grip aşısı üretti

Anadolu_Ajansı_logo

2 Aralık 2016

Science dergisinde yayımlanan araştırmaya göre Çinli bilim insanları bilinen tedavi metodu olan ölü veya zayıflatılmış virüs yerine canlı virus kullanarak grip aşısı üretmeyi başardı.

Canlı viruslar genetik olarak parçalara ayrıldı. Daha sonra kendini kopyalama özellikleri yok edilen virüslerin, yerleştirildiği sağlıklı hücrenin bağışıklık sistemini etkinleştirmesi sağlandı. Bu yöntemin, grip hastalığı olan dağ gelinciği ve gine domuzu türlerde olumlu sonuç verdiği belirtildi.

Pekin Üniversitesi’nde canlı virus aşısı çalışmasında yer alan bilim insanlarından Prof. Dr. Demin Zhou, “Canlı virüs aşısının hemen hemen her virüse karşı kullanımının, uygun ve basit olduğuna inanıyorum.”dedi.

Ebola, Zika ve AIDS gibi salgın ve bulaşıcı hastalıkları önlemedeki zorluğun, yayılma kabiliyetlerini engellemek olduğunun altını çizen Çinli bilim insanı, “Canlı virus aşısıyla bu hastalıkların yayılmasının önlenebileceğini” savundu. Demin Zhou canlı virus aşısının “aşı biliminde bir devrim olabileceğini” sözlerine ekledi.

Makale için: 

Generation of influenza A viruses as live but replication-incompetent virus vaccines