Şifremi Unuttum

‘Marmara’da Kuduz Vakaları Arttı’

'Marmara'da Kuduz Vakaları Arttı'

‘Marmara’da Kuduz Vakaları Arttı’

Hürriyet_Logo_Küçük
8 Kasım 2016

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sezgin Şentürk, son günlerde Güney Marmara bölgesinde sık görülmeye başlanan kuduz vakalarına dikkat çekti.

Hürriyet’in haberine göre Prof. Dr. Sezgin Şentürk, “Ani davranış bozukluğu sergileyen, saldırganlaşan, sık sık böğüren, devamlı dışkılama ya da idrar yapan hayvanlarda kuduzdan şüphelenilmelidir. Hemen bir veterinere haber vermelidir” dedi.

VETERİNERLER FELÇ SANIYOR

Veterinerlerin kuduzda bir belirti olan felci farklı bir hastalık sanarak gözden kaçırdığını belirten Prof. Dr. Şentürk, “Veteriner hekimlerin de vakalara giderken maskelerinden gözlüklerine kadar bütün tıbbî malzemelerini yanlarına almaları gerekiyor. Büyük başlarda kedi ve köpeklerdeki kadar saldırganlık olmayabilir, fakat gıda dışı maddeleri yemeye alışıyorlar. Son dönemlerinde ağızları açık bir şekilde sessizce böğürmeye başlıyorlar. Son döneminde ise arka ayaklardan başlayarak öne doğru ilerleyen felç gelişiyor. Bu felç yüzünden veteriner arkadaşlarımız yanılgıya düşebiliyor” diye konuştu.

Kuduz hastalığına yakalanan hayvanı bildirene ihbarı tazminatı verildiğini de hatırlatan Prof. Dr. Sezgin Şentürk “Bu bölgelerde kuduzun bulaşmasının en büyük sebebi tilkidir. Bu hayvanların sütlerinin ve etlerinin tüketilmemesi lazım. En kısa sürede imha edilmeliler” dedi.

Haberin Tam Metni için [Tıklayınız]