Şifremi Unuttum

Dünya Sağlık Örgütü 2016 Global Tüberküloz Raporu Yayımlandı

Dünya Sağlık Örgütü 2016 Global Tüberküloz Raporu Yayımlandı

Dünya Sağlık Örgütü 2016 Global Tüberküloz Raporu Yayımlandı

who-logo küçük

9 Kasım 2016

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün 1997’den bu yana her yıl yayımladığı Global Tüberküloz Raporu Ekim ayında yayımlandı.

Dünya Sağlık Örgütü 2016 Global Tüberküloz Raporu2014 yılında DSÖ üyesi ülkeler tarafından 2030 yılında tüberküloz insidansında %80, tüberküloza bağlı ölümlerde ise %90 azalma hedeflenmişti. Ancak rapora göre şu anda tüberküloz dünya çapında HIV ve sıtmaya bağlı ölümlerden daha fazla insanın ölümüne neden olmaktadır ve belirtilen hedeflere ulaşılabilmesi için hastalıkla mücadelede küresel ölçekte daha fazla eylem, araştırma ve finansal destek gerekmektedir.  Bu durumu DSÖ direktörü Dr. Margaret Chan “Global hedeflerimize ulaşabilmek için tüberkülozla adeta ‘yokuş aşağı üzerimize gelen bir düşmanla savaşır gibi’ bir mücadele yürütmek zorundayız” sözleriyle özetliyor.

Raporda, tüberküloz epidemisinin dünyadaki son durumu, tanısı, tedavisi ve alınması gereken önlemlerin yanı sıra, yapılan saptamalar ışığında hastalığa karşı politik olarak da cesurca bir kararlılık göstermenin ve finansal desteğin önemli olduğuna dikkat çekiliyor.

Dünya verileri üzerinden yapılan tahminlere göre 2015 yılında 10 400 000 yeni TB olgusuna rastlandı ve hastalık nedeniyle 1.8 milyon kişi (400 000’i HIV ile ko-infekte) yaşamını yitirdi. Yeni olgu sayısı TB insidansının yıllık %1.5 azaldığına işaret ediyor. Rapora göre 2030 hedeflerine ulaşılabilmesi için, 2020’ye kadar yıllık insidanstaki azalmanın hızla %4-5’lere varması gerekiyor. Belirtilen 10.4 milyon hastanın %60’ının görüldüğü 6 ülkenin, Hindistan, Pakistan, Çin, Güney Afrika, Endonezya ve Nijerya olduğu göz önüne alındığında, özellikle bu ülkelerde hastalığa karşı başarıların elde edilmesi, TB ile mücadelede yaşamsal bir önem taşıyor.

MDR Tüberküloz Krizi

DSÖ tarafından veriler ışığında 2015 yılında yeni tanı konulan çok ilaca dirençli (“multidrug-resistant”) tüberküloz (MDR-TB) olgusu sayısının 480 000 olduğu hesaplandı. Bu olguların görüldüğü başlıca ülkeler, Hindistan, Çin ve Rusya olarak bildiriliyor. Global TB Programı Direktörü Dr. Mario Raviglione yaptığı basın açıklamasında “Dünyadaki MDR-TB olgularının %80’i tanı almayıp tedavi görmemekte ve bu yüzden her yıl yaklaşık 200 000 kişi MDR-TB’ye bağlı olarak yaşamını yitiriyor. Hastalığın kriz olarak tanımlanmasının esas nedeni bu. Dünya sonunda antimikrobiyal direnç tehdidinin farkına vardı ve şimdi bu farkındalık MDR-TB’ ye karşı mücadelede hızla kendini göstermeli” şeklinde konuştu.

Araştırmalardaki Finansman Yetersizliği

Raporun vardığı sonuçlardan bir diğeri de daha geniş çaplı araştırmalara gereksinim duyulması. TB tedavisi ve önlenmesine yönelik olarak yapılması gereken yatırım ve araştırmalara, 2005-2014 yılları arasında ayrılan bütçenin hiçbir zaman yılda 0.7 milyar doları geçmediği belirtiliyor. DSÖ tarafından yapılan tahminlere göre yeni tanı ve tedavi yöntemleri ve aşıların geliştirilmesi için bu bütçeye her yıl ek olarak 1 milyar dolar katkı yapılması gerekiyor. Halihazırda 9 ilacın TB’ ye karşı ileri klinik deneme aşamalarında olduğu ve 13 aşının da geliştirme aşamasında olduğu raporda yer alan bilgiler arasında.

 

2016 DSÖ Global Tüberküloz Raporu, özet ve ülke istatistiklerine ulaşmak için [Tıklayınız]