Şifremi Unuttum

Ebola Kolayca Bulaşabilecek Şekilde Mutasyon Geçirmiş

Ebola Kolayca Bulasabilecek Sekilde Mutasyon Gecirmis

Ebola kolayca bulaşabilecek şekilde mutasyon geçirmiş

Aydınlık_24022014

4.11.2016

Batı Afrika’da 11 binden fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan salgına yol açan Ebola virusunun, salgının ilk birkaç ayında insanlara kolaylıkla bulaşabilecek şekilde değişime uğradığı bildirildi.

Aydınlık’ta yayımlanan habere göre, sonuçları “Cell” dergisinde yayımlanan iki araştırma, Ebola’nın mutasyonunun, virusun insan hücrelerine bulaşma ihtimalini dört kat artırdığını ortaya koydu. Bilim adamları bu mutasyonun, tarihte en ölümcül Ebola salgınında “itici güç” haline gelmiş olabileceğine işaret etti.

Araştırmalarda yaklaşık 2 bin Ebola virüsü örneğinin genetik şifreleri incelendi ve virusun yüzeyinde, insan hücrelerini daha kolay hedef almalarını sağlayan bir değişim fark edildi.

Massachusetts Üniversitesi Tıp Fakültesinden Profesör Jeremy Luban, BBC’ye yaptığı açıklamada, bu mutasyonun Ebola virusunu daha bulaşıcı hale getirdiğini belirterek, “Bu salgının başında, muhtemelen üçüncü veya dördüncü ayında meydana geldi” ifadesini kullandı.

Aynı zamanda mutasyona uğrayan virusun bulaştığı kişilerin, orjinal haliyle enfekte olanlara göre hayatını kaybetme olasılığının daha yüksek olduğu görüldü.

Cell Dergisinde Yayımlanan Araştırmalar için [1 Tıklayınız] [2 Tıklayınız]

Haberin Tam Metni için [Tıklayınız]