Şifremi Unuttum

Savaşan Bir Ordunun Başarılı Olması İçin Sağlık Hizmetleri Önemli

Savaşan Bir Ordunun Başarılı Olması İçin Sağlık Hizmetleri Önemli

Savaşan Bir Ordunun Başarılı Olması İçin Sağlık Hizmetleri Önemli

13.10.2016

OdaTV logo

OdaTV adlı internet sitesinde yayımlanan habere göre, son dönemde GATA’ya sert eleştirilerde bulunan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, daha önce askeri sağlık sisteminden övgüyle bahsetmiş. Aydınlık gazetesinden Turan Salcı’nın haberine dayandırılan habere göre Akdağ’ın 2010 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından basılan ‘Sağlık Ordusu’ kitabının takdiminde askeri sağlık sistemine övgüler yağdırmış. TSK ile askeri sağlık sisteminin birbirinden ayrılamayacak iki kurum olduğu belirtilen kitabın takdiminde Akdağ’a ait şu ifadelere yer verilmiş:

“Savaşan bir ordunun başarılı olması, birçok faktöre bağlı olsa da bunların en önemlilerinden biri hiç şüphesiz sağlık hizmetleridir. Sağlık teşkilatımız, Osmanlı devletinden beri gerek barışta gerekse savaş şartlarında ve ortamında üstün bir fedakarlık ve sorumluluk duygusuyla hizmet etmiştir.” 

“Dünyanın belli başlı büyük devletlerinin dört bir yandan üzerimize saldırdığı Birinci Dünya Savaşı yılları milletimizin ve kahraman ordumuzun olduğu kadar, ‘sıhhiye’ teşkilatımızın da adeta bir ölüm kalım savaşı verişine sahne olmuştur. ‘Sağlık Ordusu’ adlı elinizdeki bu eser, Birinci Dünya Savaşında; Çanakkale Zaferimiz başta olmak üzere çeşitli cephelerde hizmet veren, savaşın mantığının aksine ‘insan hayatını kurtarmak için kendini tehlikeye atan’ sıhhiyecilerin adeta görsel bir destanıdır. Kamuoyunda genellikle ‘Tıbbiye’ son sınıf öğrencilerinin Çanakkale’de cepheye gidişleri ve sınıfça şehit oluşları, bu sebeple Tıbbiye-i Mülkiye’nin o yıl hiç mezun vermediği bilinir. Gerçekten de 1915 yılında Tıp Fakültesi’nden ve Gülhane’den yalnızca son sınıflar değil beşinci, dördüncü ve hatta üçüncü sınıf öğrencileri de Reşit Paşa Vapuru ile Çanakkale cephelerindeki hastanelere sevk edilmişlerdir. Ve künye defterlerine yalnızca isimleri kaydedilmiş olan bu genç tıp kahramanlarımızı, Çanakkale’deki korkunç kanlı savaşlar adeta yutmuş, mübarek kanları toprağa karılmıştır. Ancak bu yürek burkucu hadise, Birinci Dünya Savaşı yıllarında sağlık teşkilatımızın; resmi yahut sivil doktor ve hemşirelerimizin verdiği hizmet ve kahramanlıklarımızın yalnızca bir sahnesidir.”

Haberin Tam Metni için [Tıklayınız]