Şifremi Unuttum

Hepatit C İlaçları Artık Eczaneden Satılmayacak

Hepatit C İlaçları Artık Eczaneden Satılmayacak
Hepatit C ilaçları artık eczaneden satılmayacak

Hürriyet_Logo_Küçük
Meltem ÖZGENÇ / ANKARA

15 Temmuz 2016

Hepatit C ilaçları artık eczaneden satılmayacak

Hepatit C’nin ilacı artık eczanelerden satılamayacak. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ilacı bundan böyle Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere 17 ildeki hastaneler aracılığıyla kendilerinin vatandaşlara sağlayacağını duyurdu.

SGK Başkan Yardımcısı Orhan Koç, uygulamanın amacını, “İskonto oranlarını gizleyipilaç şirketlerinden daha fazla indirim alabiliyoruz” ddiye açıklarken, Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan ise uygulamaya karşı çıkarak, “SGK bir ilaç tedarik deposu da değildir” dedi.

SGK, 1 Temmuz tarihinden itibaren Hepatit-C ilaçlarını kurumun temin edeceğini, hastaların bu ilaçlara hastaneler aracılığıyla ulaşabileceğini açıkladı. SGK’nın kararına göre, Hepatit-C ilaçları artık Adana, Ankara, Bursa, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Kütahya, Samsun, Trabzon veVan’daki eğitim araştırma ve üniversite hastanelerinden ihtiyaç sahiplerine verilece. Bu karar eczacıların tepkisine neden oldu. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, Hürriyet’e şunları söyledi:

DAVA AÇTIK

“SGK bu ülkenin finans kurumudur, bu gibi işlerle uğraşması aklımıza eski SSK’yı getiriyor. İlaçlar sadece 17 ildeki hastaneden tedarik edilebilecek. Bu da vatandaşı zor durumda bırakacak. Zaman zaman yarım kalan tedavilerle karşılaşacağız. TEİS olarak yayımlanan yönetmeliğe Danıştay 15. Dairesinde dava açtık. Bu yaklaşım sosyal devlet ilkelerine ve vicdanlara uygun değil.”

SGK Başkan Yardımcısı Orhan Koç ise uygulamanın amacının ilaç firmalarından daha çok indirim almak olduğunu savundu. Koç, Hürriyet’e şöyle konuştu :

AMAÇ FAZLA İNDİRİM

“Alternatif geri ödeme modeli (Bir komisyon marifetiyle gizlilik anlaşması yapılarak ilgili firmadan indirimler alınıyor. İlacın kamuya maliyeti, yapılan indirim gizleniyor) ile alınan bir ilaç olduğu için böyle bir yola gidiyoruz. Bazı ilaç firmaları Türkiye’ye yaptığı indirimi başka ülkelerin görmesini istemiyor. Biz de başka ülkelerin bazı anlaşmalarını göremiyoruz.

36 BİN HASTA VAR

Hepatit C’li bir vatandaşımızın tedavi maliyeti (12 haftada kullanılacak üç kutu ilaç) 90 bin lira ile 120 bin lira arasında değişiyor. Türkiye’de 36 bin hasta olduğu düşünülürse çok güçlü bir maliyet getirdiğini görüyoruz. Oysa şimdi SGK direkt ilaç firmasına ücreti ödeyecek, depo ve eczane ağı da kullanılmamış olacak. İlacın temini ile ilgili herhangi bir aksaklık olacağı yönündeki eleştiriler doğruyu yansıtmıyor. Bu ilacı zaten ya eğitim araştırma hastanesindeki ya da üniversite hastanesindeki bir uzman yazıyor. Sonuçta Gümüşhane’deki bir vatandaşımız Trabzon’da takip ediliyor. İlacı da gidip oradaki hastaneden alacak. Aslında biz alternatif geri ödeme kapsamında olan ilaçların da eczanelerden, depolardan erişiminin sağlanmasını istedik. Hatta eczanelere yüzdelik hesap üzerinden değil, ‘kutu başı bir hizmet erişim bedeli’ ödeyerek ilaçları verebileceğimizi de söyledik. Ancak bu teklifimiz kabul görmedi. TEB ile görüşmelerimiz devam ediyor.”

KUTU / HEPATİT C NEDİR?

Hepatit C özellikle karaciğeri etkileyen bir enfeksiyon. Hastalığa, hepatit C virüsü (HCV) sebep olur. Hepatit C, genellikle herhangi bir belirtiye sahip değil ancak kronik enfeksiyon, karaciğerde yara oluşumu ve uzun yıllar sonra siroza sebep olabilir. Aynı zamanda, bazı durumlarda, sirozlu hastalarda, karaciğer yetmezliği ve karaciğer kanseri ya da ölümcül kanamaya sebebiyet verebilecek, yemek borusu ve midedeki damarlarda aşırı şişmeye yol açabilir. Hepatit C, insanlara, özellikle damar içi ilaç kullanımı, steril olmayan tıbbi ekipman ve kan nakilleri aracılığıyla, kandan kana temas yoluyla geçer. Dünya genelinde tahmini 130–170 milyon insanda hepatit C bulunuyor.