Şifremi Unuttum

Yaramaz Çocukları İlaçlamayın!

ntv_logo

“Yaramaz Çocukları İlaçlamayın!”.jpg

Çocukların %14’ünün dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ve tedavisinde kullanılan ilaçlardan muzdarip olduğunu söyleyen Psikiyatrist Dr. Mutluhan İzmir, “Muzdarip, çünkü bu hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçlar, küçücük çocuklarda ‘büyük’ yan etkilere sebep olabiliyor. Durum böyle olunca, vicdanlı hekimlerin ve anne babaların aklına birçok soru geliyor” diyor.

Antidepresan Tuzağı kitabının da yazarı olan Psikiyatrist Dr. Mutluhan İzmir, “Yaramaz Çocukları İlaçlamayın!” adlı yeni kitabında, günümüzde adeta çığ gibi artan dikkat eksikliği ve hiperaktivite sorununu ve ona yönelik tedavileri mercek altına alıyor.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ile ilgili olarak, “Vicdanlı hekimlerin ve anne babaların aklına birçok soru geliyor” diyen Dr. İzmir, o soruları şöyle sıralıyor:

• 20 yıl öncesine kadar çok ender rastlanan bir hastalık olan ‘Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’ günümüzde nasıl her 7-8 çocuktan birinde rastlanır hale geldi?

• Konulan tanılar ne kadar doğru? Tanı konulma sıklığında bir abartı var mı?
• Psikiyatrlar bu tanıyı koyarken gerçekten özenli davranıyorlar mı? Nesnel kriterleri dikkate alıyorlar mı?
• Bu hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçların söylendiği gibi bağımlılık yapmadığı doğru mu? Yapmıyorlarsa neden kırmızı reçete ile satılıyorlar?
• Bağımlılık yaptıkları konusundaki kuşkuların yüksek olduğu bu ilaçların gereksiz yere kullanımı hangi riskleri beraberinde getiriyor?
• İlaçlar dışında çocuklara yardımcı olabileceğimiz ‘yan etkisiz’ seçenekler neler?.

“MODERN TIP HASTALIK MI YAKALIYOR, HASTALIK MI PEYDAHLIYOR?”

Psikiyatrist Dr. Mutluhan İzmir, tüm dünyada güncel olan bu soruları, son çalışmaların ışığında ve “Çocukları gereksiz yere ilaç bağımlısı yapan endüstriye vicdani bir yanıt” diye nitelendirdiği kitabında yanıtlıyor.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun ülkemizde de büyüyen bir sorun haline geldiğine vurgu yapan Dr. İzmir, “Hastalığın teşhisi ve tedavisi ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi vicdanlı bir hekimin kaleminden okuyacaksınız. ‘Vicdanlı’ sıfatı önemli çünkü belki de çocuğunuzun hayatını o kelime kurtaracak” diyor