Şifremi Unuttum

SGK’dan Müjde: İnfeksiyonlara Bağlı Siroz Tarihe Karışıyor

SGK’dan Müjde İnfeksiyonlara Bağlı Siroz Tarihe Karışıyor

SGK’dan müjde: Siroz tarihe karışıyor

Sabah logo
SAFURE CANTURK

19.6.2016

Hepatit C’ye bağlı siroz, karaciğer kanseri ve nakil bekleyen hastalarda yüzde 100 başarı sağlayan yeni nesil 3 ilacı, SGK ödeme kapsamına aldı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Hepatit C’ye bağlı siroz, karaciğer kanseri ve nakil bekleyen hastalar için yüzde 100 başarı sağlayan 3 yeni ilacı ödeme kapsamına aldı. SGK yetkilileri kararın önemine değinerek, “Bu ilaçlar sayesinde yakın gelecekte Türkiye’de siroz ve karaciğer kanseri tarihe karışacak” şeklinde konuştu. SGK, Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) önemli bir değişiklik yaptı. Resmi Gazete’de de yayımlanan tebliğe göre, kronik Hepatit C tedavisinde yeni nesil 3 ilaç geri ödeme kapsamına aldı. Dünyada 160 milyon kişide görülen ve her yıl 350 bin kişinin ölümüne yol açan Hepatit C, tedavi edilmezse siroz, karaciğer kanseri ve buna bağlı karaciğer nakillerine yol açıyor.

12 HAFTADA YÜZDE 100 BAŞARI
Mevcut ilaçlar 48 haftalık ilaç kullanımı ile yüzde 40 başarı sağlarken yeni ilaçlar 12 haftada yüzde 100’e yakın başarı sağlıyor. Kısa bir süre önce ABD ve Avrupa’da kullanılmaya başlayan ilaçTürkiye’de de en hızlı şekilde kullanıma açıldı. İlacın tek kişilik toplam tedavi bedelinin en az 120 bin TL olduğu belirlendi.

ORTADAN KALKACAK
SUT değişikliğini değerlendiren SGK yetkilileri, yeni ilaçlarla siroz, karaciğer kanseri gibi hastaların yaşadığı dramların son bulacağına dikkat çekerek, “Yakın gelecekte Hepatit C hastalığı yurdumuzda ortadan kalkacak. Türkiye, Hepatit C ile geniş kapsamlı mücadele eden sayılı ülkelerden biri” diye konuştu. Yeni ilaçlar sayesinde 36 bin hastanın hayatının kurtulacağı belirtiliyor.