Şifremi Unuttum

Sarıhumma Aşısında Doz Geçici Olarak Düşürüldü

Sarıhumma Aşısında Doz Geçici Olarak Düşürüldü
Sarıhumma aşısında doz geçici olarak düşürüldü

Habertürk logo
17 Haziran 2016 Cuma, 22:59

ANKARA (AA) – Dünya çapındaki sarıhumma aşısı sıkıntısı nedeniyle, düşük dozlu aşı kullanımına geçici olarak onay verildi.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, standart dozun yüzde 80’i oranında azaltılmış “fraksiyonel doz” olarak adlandırılan aşı 12 ay bağışıklık sağlıyor.

Düşük doz aşının sadece kriz dönemlerinde geçici çözüm olarak kullanılacağı belirtilen açıklamada, çocuklar üzerindeki etkisinin ise belirsiz olduğu ifade edildi.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde ani gelişen salgının fraksiyonel doz aşının kullanma kararında etkili olduğu belirtildi.

Şu andaki salgın nedeniyle Angola, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Uganda’da 18 milyon aşı dağıtıldığı ve aşı stoğunun şubattan bu yana iki kere tükendiği kaydedildi.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde mart ayından bu yana sarıhummaya yakalandığından şüphelenilen bin 44 kişiden 71’inin, Angola’da ise aralık ayından bu yana 3 bin 137 kişiden 345’inin hayatını kaybettiği bildirildi.

Sarıhumma hastalığına neden olan virüs genellikle sivrisinekler tarafından insanlara bulaştırılıyor. Kontrol altına alınamaması durumunda salgınlara neden olan hastalık ağrı, bulantı ve kusma ile başlayıp vücutta kanamalarla seyrediyor.