Şifremi Unuttum

Yemen’de Sıtma Vakaları Korkutuyor

 Yemen'de Sıtma Vakaları Korkutuyor

Yemen’de sıtma vakaları korkutuyor

TRT HABER logo
13 Nisan 2016 Çarşamba

Yemen’de geçen yıl 31 bin 791 kesin sıtma vakası ile 78 bin 336 şüpheli sıtma vakası kaydedildiği bildirildi.

Yemende sıtma vakaları korkutuyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yapılan yazılı açıklamada, WHO Orta Doğu Bölge Müdürü Alaaddin el-Alvan’ın, Yemen Halk Sağlığı ve Nüfus Bakanı Nasır Muhsin Baum ile WHO’nun Kahire’deki merkezinde bir araya geldiği ifade edildi.

Görüşmede, Yemen’de sıtma vakalarındaki artış ve WHO’nun geniş kapsamlı müdahalesinin ele alındığı belirtilen açıklamada, “Sıtma, Yemen’e yerleşik bir hastalıktır. Geçen yıl 78 bin 336 şüpheli sıtma vakası ile 31 bin 791 kesin sıtma vakası tespit edildi. Gerçek rakamların, elektronik erken uyarı raporlarıyla hazırlanan bu verilerden daha yüksek olduğu düşünülüyor” bilgisine yer verildi.

Dang humması, sıtma ve kolera riski arttı

Yemenlilerin yüzde 78’den fazlasının sıtma riskine açık olduğu, bunların yüzde 25’den fazlasının ise çok riskli bölgelerde yaşadığı kaydedilen açıklamada, temiz suya ulaşma ve kanalizasyon imkanının kısıtlı olduğu göz önüne alınarak dang humması, sıtma ve kolera gibi bulaşıcı hastalık tehlikesinin arttığı vurgulandı.

Hızlı ve etkin müdahale imkanının önündeki yakıt yetersizliği, tıbbi araç-gereç naklinin zorlaşması ve sağlık ekiplerinin yetersizliği gibi engellerin sürmesinin sıtmanın görülme sıklığını artırdığı belirtildi.

Açıklamada, Alvan’ın, özellikle evlerini terk etmek zorunda kalan ve daha çok korumaya ihtiyaç duyan kişiler arasında sıtma vakalarının artmasından derin endişe duyduğu kaydedildi.

Alvan, ülkedeki çatışmaların, hastalığın yayılmasıyla mücadele konusunda birçok zorluğa neden olduğunu ifade etti.

WHO Yemen’de sıtma ve dang hummasına karşı aşılama yapıyor.

Yeterli yakıt olmaması nedeniyle jeneratörlerin çalıştırılamaması ve dolayısıyla da buzdolaplarındaki aşıların korunamamasının da bulaşıcı hastalıklarla mücadelenin önünde önemli bir engel olduğu belirtiliyor.

WHO, Yemen Ulusal Genişletilmiş Bağışıklama Programı kapsamındaki aşıların korunması için 162 buzdolabı göndermişti. AA