Şifremi Unuttum

Anayasa Mahkemesi’nden ‘Zorunlu Aşı’ Kararı

Anayasa Mahkemesi'nden 'Zorunlu Aşı' Kararı

Anayasa Mahkemesi’nden “zorunlu aşı” kararı

cnnturk logo
24.03.2016

Çocukluk dönemi aşılarının yapılması ebeveyni tarafından istenmeyen çocukla ilgili, yerel mahkemece sağlık tedbiri uygulanmasına karar verilmesini hak ihlali sayan Anayasa Mahkemesi, aynı yöndeki ikinci başvuruda da maddi ve manevi varlığın korunması ve geliştirilmesi hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

Yerel mahkemece, anne ve babasının çocukluk dönemi zorunlu aşılarını yaptırmayan çocuk hakkında sağlık tedbiri uygulanması istendi. Tedbir kararına yaptığı itiraz mahkeme tarafından reddedilen aile, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.

Aynı yöndeki bir başka başvuruda, çocukluk dönemi aşılarının yapılması ebeveyni tarafından istenmeyen çocukla ilgili, mahkemece sağlık tedbiri uygulanmasına karar verilmesini hak ihlali sayan Anayasa Mahkemesi ikinci kez karar verdi.

Yüksek Mahkeme, bu başvuruda da maddi ve manevi varlığın korunması ve geliştirilmesi hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

Anayasa Mahkemesinin daha önce verdiği “zorunlu aşı” kararının gerekçesinde, vücut bütünlüğüne ilişkin hukuksal çıkarların da özel hayata saygı hakkı kapsamında güvence altına alındığı belirtilmişti. Kararda, “Birtakım hastalıklara karşı bağışıklık sağlamak için o hastalığın mikrobuyla hazırlanmış eriyik olarak tanımlanan maddelerin vücuda verilmesi şeklindeki aşı uygulamasının müdahalenin boyutundan bağımsız olarak vücut bütünlüğüne bir müdahale oluşturduğu açıktır” denilmişti.1593 sayılı Kanun’da çiçek aşısının mecburi bir aşı olarak öngörüldüğü, bu yükümlülüğün Kanun’da ayrıntılı şekilde düzenlendiği anlatılan kararda, bunun dışındaki aşı uygulamasının Bakanlığın ilgili genelgesi kapsamında yapıldığı, genel ve zorunlu aşı uygulamasına dayanak oluşturacak bir kanun hükmü bulunmadığı vurgulanmıştı.Sağlık Bakanlığınca,

Anayasa Mahkemesinin kararı çerçevesinde zorunlu aşı uygulamasıyla ilgili mevzuat çalışması başlatılmıştı.