Şifremi Unuttum

Dirençli Bakteri Yüzünden Ameliyat Yapılamayacak

ntv_logo

Dirençli bakteri yüzünden ameliyat yapılamayacak.jpg

Türkiye’de bilinçsiz ve gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçilmeye çalışılıyor. Antalya’daki kongrede, direnç kazanan bakterilere dikkat çekildi ve böyle giderse, bazı ameliyatların yapılamayacağı belirtildi.

Türkiye’de gereksiz antibiyotik kullanımının tehlikeli boyutlarda olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Alpay Azap, “Dirençli bakteriler yüzünden çok basit tıbbi girişimleri bile yapamaz hale geleceğiz. Mesela prostat ameliyatları olamayacağız. Çünkü idrar yolunda enfeksiyon varsa herhangi bir şekilde ameliyat yapılamaz” uyarısında bulundu.

Antibiyotiğin gereksiz kullanımının bazı hastalıkların tedavisinde ciddi risk oluşturduğunu belirten Dr. Azap, “Antibiyotikleri akılcı kullanmak, gerekmedikçe kesinlikle kullanmamak gerekir, dirençli bakterilerin ortaya çıkmasını engellemek acısından. Her ilaca dirençli enfeksiyonlarla karşılaşıyoruz. Bu gidişle kemik iliği nakli de yapamayacağız” dedi.

ANTİBİYOTİK KARACİĞER VE BÖBREKLERİ TAHRİP EDİYOR

Bilinçsiz ve fazla kullanılan antibiyotikler nedeniyle bakterilerin direnç kazandığına dikkat çekene Dr. Azap, “Nezle, grip, sinüzit gibi hastalıkların yüzde 80 ile 90’ını virüslerle oluşuyor. Yüzde 90’ına gereksiz yere antibiyotik veriliyor” değerlendirmesini yaptı.

Antibiyotik özellikle karaciğer ve böbrekte büyük tahribata yol açıyor. Uzmanlar karaciğer yetmezliğine varan sonuçlarla karşılaştıklarını belirtiyor.