Şifremi Unuttum

MRSA Suşlarının Direncini Kıran İki Yeni Bileşik Tanımlandı

MRSA Suşlarının Direncini Kıran İki Yeni Bileşik Tanımlandı

ABD’deki Merck Research Laboratories’ten Christopher Tan ve arkadaşlarının hastane kaynaklı infeksiyonların önemli bir bölümünü oluşturan metisiline dirençli Staphylococcus aureaus (MRSA) grubu bakterilerin direncini kıran iki bileşik hakkındaki makaleleri Science Translational Medicine dergisinde 9 Mart 2016’da yayımlandı. Tarosin A ve Tarosin B adı verilen bu bileşikler tek başlarına biyoaktivite göstermemelerine rağmen, antibiyotikle birlikte kullanıldıklarında MRSA bakterilerin hücre duvarında önemli bir unsur olan peptidoglikanları hedefleyerek bakterileri öldürebildikleri klinik deneylerde ve infekte farelerde gösterildi. İnsan deneyleri ise henüz yapılmadı.

Hastalıkları bir günde iyileştirecek yöntem

star logo
16.03.2016

Bilim adamları ölümcül hastalıklara yol açan antibiyotiklere dirençli bakterilerle savaşmanın yolunu buldu. Antibiyotiklere eklenen bir madde bakteriyi yok edip hastayı ayağa kaldırıyor.

 

Hastalıkları bir günde iyileştirecek yöntem

Bazı hastalıklarda ilaç kullanarak kolay bir şekilde kurtulabilirsiniz ama kimi hastalıklarda ilaçların hiçbir etkisi olmaz. Bu hastalık sizi yatağa mahkum edebilir, tıbbi müdahale gerektirebilir. Uzmanlara göre bu iki hastalık çeşidinin arasındaki en büyük farklardan birisi, hastalığın oluşmasına neden olan şeyin, yani bakterilerin türü. Birçok farklı türe sahip olan bakterilerin bazıları ‘MRSA’ olarak isimlendiriliyor. Bulaşıcı ve ölümcül hastalıklara yol açan MRSA’nın diğerlerinden farkı, antibiyotik gibi ilaçlara karşı bağışıklık geliştirmesi ve antikorlara karşı kendi savunma sistemini ayarlayabilmesi. Bu özelliğe sahip olan bakterilerin vücuttan dışarı atılması son derece güç olabiliyor çünkü vücuda giren ilaç, ancak doğru zamanlarda kullanıldığında bakterilere etki ediyor.

BAKTERİYE TAM İSABET

ABD’deki Merck Research Laboratories’deki bilim adamları, bakterilere uyum sağlama ve yaşamını devam ettirme özelliğini sağlayan bir madde keşfetti. Bu maddeyi devre dışı bırakan araştırmacılar, bakterilerin ilaçlara doğrudan maruz kalmasını sağladı.

TEK İLAÇ DÖNEMİ

Yeni teknik sayesinde ilaç etkisini kısa sürede gösteriyor, iyileşme süresi kısalıyor. Böylece normalde hastanede yatmayı gerektiren bazı hastalıklarda bile sadece ilaç alarak iyileşmek mümkün olacak.

Normal koşullarda bakterilerin hücre duvarını aşan antibiyotikler MRSA ile karşılaşıp etkisiz hale getirilir. Antibiyotikleri yeni keşfedilen madde ile birleştiren bilim adamları, bakterinin hücre duvarına iki farklı yönden saldırılmasını hedeflemiş. Tarocin A ve tarocin B isimli iki farklı maddeden oluşan yeni madde, bakterinin hücre duvarını farklı noktalardan vuruyor ve bakterinin savunma mekanizmasını etkisiz kılıyor. Böylece antibiyotik rahat bir şekilde bakteriyle savaşıyor.

 

Makale için:

TarO-specific inhibitors of wall teichoic acid biosynthesis restore β-lactam efficacy against methicillin-resistant staphylococci.

Science Translational Medicine  09 Mar 2016:
Vol. 8, Issue 329, pp. 329ra32
DOI: 10.1126/scitranslmed.aad7364