Şifremi Unuttum

Hepatit Kan Yoluyla Bulaşır

 Hepatit Kan Yoluyla Bulaşır 2

Hepatit kan yoluyla bulaşır

afyonkarahisar.com.tr
4 Mart 2016 Cumartesi

Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programına AKÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Neşe Demirtürk konuk olarak katıldı. Akü Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Cengiz Demir’in sunduğu Sağlık Olsun programında hepatit hastalığı konuşuldu.

Hepatitin karaciğerin iltihabi bir hastalığı olduğunu kaydeden Demirtürk, “Halk arasında bulaşıcı sarılık diye de bilinir. Aslında sarılıkların tek nedeni hepatit değildir. Ancak önemli bir kısmını karaciğerde iltihap yapan bu mikroplar oluşturur. Hepatit hastalığını iki grupta toplama mümkündür. Hepatit A ve E denilen türler daha çok yemekle, içmekle, suyla, gıdalar aracılığıyla insanlara bulaşır. Sarılık ve karaciğer iltihabı tablosunu yaptıktan sonra bunlar çoğunlukla iyileşirler ve kalıcı bağışıklık bırakırlar. Kişiler bir kez geçirdikten sonra bir daha ömür boyu hepatit A ve E olmazlar. Hepatit B, C ve D diye adlandırılan türler ise hastalık geçirildikten sonra kronikleşebilir. Yani karaciğerde kalıcı bir iltihap yapabiliyor. Bu iltihaplar da siroz ve karaciğer kanserine kadar ilerleyebiliyorlar. Bu yüzden hepatit B, C ve D diğerlerine göre daha önemlidir. Tanınması, takibi ve tedavi edilmesi gereken hepatit tablolarına neden olmaktadırlar” şeklinde bilgi verdi.

“Eşler arasında da bulaş olabilir”

Hepatit B ve C virüslerinin kan yoluyla bulaştığını belirten Demirtürk, “Bir diğer bulaş yolu ise taşıyıcı annelerden bebeklerine geçmesi şeklindedir. Bu durum doğum öncesi gebelik sırasında veya sonrasında olabildiği gibi doğum anında da olabilir. Ayrıca kan nakilleriyle de bulaşır. Geçmişte bu durum daha yaygındı. Ama günümüzde kan bağışında mutlaka hepatit B ve C taramaları yapılıyor. Eğer kan verecek kişide bunlar yoksa o zaman kanı alınır. Bu kontroller sayesinde kan nakliyle bulaş azalmıştır. Yine eşler arasında da bulaş olabilir. Ancak yeme, içme, su, gıdalar yoluyla bulaşmaz” diye konuştu.
Dinleyicilerin yoğun sorularıyla katıldıkları ve AKÜ Tıp Fakültesi’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.