Şifremi Unuttum

Griple Aranıza Bir Metre Mesafe Koyun

Griple Aranıza Bir Metre Mesafe Koyun

Griple aranıza 1 metre mesafe koyun

ntv_logo
Anadolu Ajansı

Griple aranıza 1 metre mesafe koyun.jpg

Grip virüsünün öksürük ve konuşma ile ortama yayıldığını hatırlatan Klinik Mikrobiyolog Prof. Reşit Mıstık, hastalıktan korunmak için virüs taşıyan kişilere bir metreden fazla yaklaşılmaması gerektiğini vurguladı.

Son dönemlerde artış gösteren grip vakalarından en çok yaşlılar ve çocukların etkilendiğini söyleyen  Prof. Dr. Reşit Mıstık, gripten korunma yolları hakkında konuştu.

Şu anda Türkiye’deki grip vakalarına neden olan virüsün “solunum sistemi virüsü” olduğunu belirten Mıstık, bu tür virüslerin bütün solunum sistemine yerleştiğini ve genellikle damlacık enfeksiyonuyla bulaştığını ifade etti.

Mıstık, damlacıktaki virüsün, öksürürken ve konuşurken ortama yayıldığını dile getirerek, diğer kişilere de soluma yoluyla bulaştığını anlattı.

“DAMLACIK ENFEKSİYONUNUN 1 METREDEN UZAĞA BULAŞMA ŞANSI YOK”

Kişisel tedbirlerin önemine dikkati çeken Mıstık, “Kalabalık ortamlara mümkün olduğunca girmemeli, gripli olana en az 1 metre mesafede durulmalı. Bu virüs damlacık yoluyla 1 metreden daha yakın mesafelerde bulaşabiliyor. Damlacık enfeksiyonunun 1 metreden uzağa bulaşma şansı yok. Riskli kişiler maske takmalı. Özellikle hasta kişilerin maske takmasını öneriyoruz. Ellerinizi mutlaka yıkayın, konuşurken masaya sıçrayan bir damlacık, o masaya temas eden kişiye de bulaşabiliyor. Solunum sistemi virüsü fazla yaşayamıyor. Uyarılara uyarsak, hijyene dikkat edersek kısa sürede bu mikroptan kurtuluruz” diye konuştu.