Şifremi Unuttum

Miadı Dolmadan Bozulan Ürünleri Belirleyen Cihaz

Miadı Dolmadan Bozulan Ürünleri Belirleyen Cihaz

Miadı dolmadan bozulan ürünleri belirleyen cihaz

Bugün logo
21.01.2016

EDİRNE (AA) – CİHAN DEMİRCİ – Geliştirilen “Son Kullanım Tarihi Değişimi Gözlemleme Cihazı” ile son tüketim tarihinden önce bozulan ürünler belirlenebilecek.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şaban Gürcan ve İstanbul Bahçeşehir Koleji Proje Takımı öğrencilerinin hazırladığı “Ürün Son Kullanım Tarihi Değişimi Gözlemleme Cihazı”na Türk Patent Enstitüsünce patent verildi.

Gürcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cihazın başvurusunu 2013’te yaptıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Ürünümüze incelemesiz patent onayı verildi. Bu cihazı 2012 yılında bir proje kapsamında geliştirdik. O zamanlar oğlumun yer aldığı Bahçeşehir Koleji proje ekibinde çalışmalar yaptık. Danışmanlığını yaptığım ekip yıllar içerisinde ulusal yarışmalara katıldı. Bu yarışmalardaki başarıların ardından uluslararası yarışmalara katıldık. Almanya’daki yarışmada bu cihazla dünya üçüncülüğü kazandık.”

-“Taşıma kaynaklı bozulmalar olabiliyor”

Projenin insan sağlığı açısından önemli bir araştırma olduğunu aktaran Gürcan, marketlerde bazı ürünlerin belirli sıcaklıklarda saklanmak koşuluyla vatandaşlara sunulduğunu hatırlattı. Bu ürünlerin gerçekten sağlıklı olup olmadığının geliştirilen cihazla ortaya konabileceğini anlatan Gürcan, şunları ifade etti:

“Çünkü bu ürünler fabrikalardan çıktıktan sona yaz aylarında 40 derece sıcaklıklarda araç içerisinde markete ulaşabiliyor. Taşıyıcı araçların klimaları bozuk olabiliyor. Ürün, 4 derece sıcaklıkta gelmesi gerekirken daha yüksek sıcaklıklarda marketteki rafta yerini alabiliyor. Ürünü satan ve alan kişi bunun yollarda nelerle karşılaştığını bilmiyor. Isı değişimi ürünlerin bozulmasına neden olabiliyor. Fabrikada basılmış son kullanma tarihi sadece orada yazılı olarak geçerli olabiliyor. Bu tür nedenlerle birçok insan zehirleniyor ve sağlığını kaybedebiliyor. Gıda uygunsuz şartlarda tüketiciye ulaşmışsa son kullanma tarihinden daha önce bozulmuş olabiliyor.”

-“Cihaz tüketiciyi uyaracak”

Gürcan, cihazın basit ve minik bir elektronik düzeneğe sahip olduğunu, ürünün fabrikada ambalajlanması sırasında cihazın da yanına konulacağını aktardı. Ürün fabrikadan yola çıktığında cihaz son kullanma tarihine doğru çalışmaya başlayacağını söyleyen Gürcan, “Eğer ürünümüz yolda klima yetersizliği yada başka faktörler nedeniyle bozulduysa cihaz bunu ortam sıcaklığından tespit edecek. Bozuk olan ürünü cihaz ekranında belirtecek. Vatandaş aldığı ürünün ödemesini yaptığı sırada cihazımız üründen kasiyer tarafından alınacak” diye konuştu.

Cihazın hem tüketici hem de satıcı tarafından kullanılabileceğini anlatan Gürcan, şöyle dedi:

“Cihazın patentini aldık ancak seri üretime geçmiş değil. Ama bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Cihaz, fabrikadan satış alanına gelen ürünün bu aşamada hangi safhalardan geçtiğini araştıracak. Bu cihaz ile patronlar ürünün kalite değerini de korumuş olacaktır. Üründe bir bozukluk varsa tüketici ondan etkilenmeden bu sorun ortadan kaldırılacak.”

Gürcan, cihazın seri üretimine geçilmesi için destek beklediklerini sözlerine ekledi.