Şifremi Unuttum

Domuz Gribinde İlaç ve Aşı Tartışması

Eczanelerde grip ilacı sıkıntısı

Eczanelerde-grip-ilacı-sıkı.jpg

Domuz gribi vakaları arttı, tedavide kullanılan ilaçları bulmak zorlaştı. İlaç fabrikaları artan talebe yetişemiyor.

Domuz gribi vakaları çoğalmasıyla birlikte eczanelerde bu virüse yönelik ilaçlar bulunmaz oldu.

Eczacı Oğuz Marangozoğlu, “Grip ilaçlarında direkt tedaviye yönelik olarak kullanılan anti viral ilaçlar maalesef bulunmuyor” derken, Eczane Çalışanı Fatih Hak ise “Ben kendime almak istesem yok. Kendim, yakınlarım, çocuğum için almaya çalışsam yine de bulamam. Olmayınca nasıl tedavi oluyor? Boğaz spreyi, ağız pastili öneriyorum ama aynı şey değil. Anti viral değil, yokluktan takviye amaçlı onları tavsiye ediyorum” şeklinde konuştu.

Domuz gribi tedavisine yönelik 3 ana anti-viral ilaç var. Biri zaten Türkiye’de hiç yok. Diğer ikisi Türkiye’de üretiliyor ama ilaç fabrikaları talebe yetişemiyor.

Eczacı Dilara Ayyıldız durumu, “İlaçların çoğu bulunmuyor. Birinin tableti var. Şurubu yok. Çocuklar için şurup kullanılıyor. 10 gündür talepte bulunuyoruz ama yok” sözleriyle aktarıyor.

O ilaçlardan birini üreten şirketin yönetim kurulu başkanı Bülent Atabay, yurtdışından hammadde getirmekte sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Ay sonuna kadar da 150 bin kutu ilacı piyasa vereceklerini belirtti.

ECZANE YERİNE HASTANE ÖNERİSİ

Eczacı Oğuz Marangozoğlu da “Depolardan talepte bulunuyoruz, her gün soruyoruz ancak yok, fabrikadan yeterli miktarda gelmediğini söylüyorlar” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri ise eczanede ilaç yoksa, aile hekimlerinde olduğunu, reçeteli ilacın aile sağlığı merkezlerinden, devlet hastanelerinden alınabileceğini belirtiyor.

 

Domuz gribinde ilaç ve aşı tartışması


16 Ocak 2016 CumartesiOnur ŞAHANOĞLU / GAZETE HABERTÜRK

Eczacılar aşırı talep nedeniyle ilaç sıkıntısı yaşandığını belirtirken, Sağlık Bakanlığı antiviral grip ilaçları ve aşıların hastane ve sağlık merkezlerinden ücretsiz temin edilebileceği açıklamasını yaptı

Türkiye’de domuz gribinden kaynaklı ölüm sayısı dün itibarıyla 25’e ulaştı. H1N1 (domuz gribi) virüsü vakalarında yaşanan artışın ilaç sıkıntısını da beraberinde getirdiği yönündeki iddialar üzerine Sağlık Bakanlığı dün bir açıklama yaparak “Antiviral grip ilaçları ve aşı temininde herhangi bir sıkıntı yaşanmamaktadır” dedi. Sağlık Bakanlığı, medyada bu yöndeki haberler üzerine yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Ülkemiz genelinde antiviral grip ilaçları ve aşı temininde herhangi bir sıkıntı yaşanmamaktadır. Eczanelerde antiviral grip ilaçlarına erişimde sıkıntı yaşayan vatandaşlarımız; Aile Sağlığı Merkezi, Toplum Sağlığı Merkezi ve devlet hastanelerine reçeteleri ile başvurmaları halinde bu ilaçlarını ücretsiz olarak temin edebileceklerdir.”

‘İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ’NDE VAR’

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy ise “Oseltamivir etken maddesiyle oluşan ilaçları H1N1 virüsüyle oluşan gribin tedavisinde öneriyoruz ancak ille de bu ilaçlar kullanılarak tedavi olunacak diye bir şey söz konusu değil. İlaçların kısa süre bulunamayacak olmasından dolayı endişelenmeye gerek yok. Sağlık Bakanlığı hastanelerde bu ilaçları belli dozda temin etti. Hiçbir yerde bulamıyorlarsa İstanbul Tıp Fakültesi’nde bu ilaçlar mevcut, buraya başvurabilirler” dedi.

‘İLAÇLAR ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA GELECEK’

Habertürk’ün bu konuda görüşlerine başvurduğu Türkiye Eczacılar Birliği yetkilileri ise aşırı talep nedeniyle eczanelerdeki domuz gribinde yoğun olarak kullanılan ilaçların tükendiğini kaydetti. Yetkililer, “H1N1 virüsü beklenmedik şekilde geldi. İlaç firmaları bu salgına hazırlıksız yakalandı. Normal zamanlarda çok kullanılan ilaçlar olmadığından eczanelerin birçoğunda ilaç bulunamadı. İlaç firmaları ile yaptığımız görüşmelerde yoğun çalışmaları olduğunu ve ilaçları önümüzdeki hafta temin edeceklerini söylediler” diye konuştu. Selçuk Ecza Deposu Bölge Müdürü Murat Sarıhan da “Bunlar, 15-20 lira civarında olan ilaçlar. Muadillerinden az sayıda da olsa elimizde var, zaten ilaç firmaları da kısa sürede temin edecekler ve sorun çok büyümeden çözülecek” ifadesini kullandı.

Sağlık Bakanlığından “grip ilacı” açıklaması: Antiviral grip ilaç temininde sıkıntı yoktur


15.01.2016
Yıldız Nevin Gündoğmuş
Ankara

Sağlık Bakanlığından yapılan “grip ilacı” açıklamasında, ülke genelinde antiviral grip ilaçları ve aşı temininde herhangi bir sıkıntı yaşanmadığı belirtildi.

Sağlık Bakanlığından "grip ilacı" açıklaması: Antiviral grip ilaç temininde sıkıntı yoktur

Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde antiviral grip ilaçları ve aşı temininde herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, son günlerde medyada “antiviral grip ilaçlarının eczanelerde bulunmadığı’ yönünde haberlerin yayınlandığı belirtildi.

Açıklamada, şunlar ifade edildi:

“Ülkemiz genelinde antiviral grip ilaçları ve aşı temininde herhangi bir sıkıntı yaşanmamaktadır. Eczanelerde antiviral grip ilaçlarına erişimde sıkıntı yaşayan vatandaşlarımız Aile Sağlığı Merkezi, Toplum Sağlığı Merkezi ve devlet hastanelerine reçeteleri ile başvurmaları halinde bu ilaçlarını ücretsiz temin edebilecek.”

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu’dan ”domuz gribi” açıklaması

müezzinoğlu-ntv.jpg

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, ”Kesinlikle bir domuz gribi salgını söz konusu değil. Paniğe gerek yok. Yapılması gereken hijyen, sağlıklı beslenme ve istirahate dikkat etme” dedi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Sultanahmet saldırısında yaralanların durumları nasıl?

6 yaralımız hastanelerimizde tedavi görüyor. Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki hastamızın hayati riski devam ediyor. Hayati riski devam eden bayan hastamızın yaşı 62 veya 65, eşini kaybetti yakınları bugün itibariyle gelen varsa bilmiyorum ama dün itibariyle yoktu.

Domuz gribinde en güncel vaka sayıları ne? Geçen yıla göre benzer rakamlar mı görüyoruz? Salgına işaret eden, endişelenilmesi gereken bir durum var mı?

Kesinlikle bir salgın söz konusu değil. Grip vakalarındaki artış mevsimsel. Günde 5-6 defa el hijyeni sabunlu suyla el yıkayabilmek. Bol sulu gıda almak zor değil istirahati önemsemek zor değil hijyene önem vermek zor değil. Paniğe gerek yok. Yapılması gereken hijyen, sağlıklı beslenme ve istirahate dikkat etme.

En çok endişe edilen unsur kapalı yerlerde çalışıyor olmamız temiz havayı az soluyor olmamız. Bir kişide bir grip olduğu zaman hemen bulaşacak endişesi başlıyor.

Hemen bulaşsın zaten çünkü bünyem direnç kazanmalı. Önemli olan bünyenin direnci. Direncin yüksek tutulması lazım.

Herkes aşı olmalı mı?

Hayır. Mesela ben aşı olmadım niye olayım. Sabahları yürüyorum. Sporumu yapabiliyorsam sağlıklı kahvaltı edebiliyorsam. Önemli olan direncimdir. Direnci yüksek tutmak lazım aşırı yorgunluğu telafi etmeli istirahat yaparak tedbir aldığımızda sorun olmuyor. Aşı ile sağlayacağımı bünye olarak kendim sağlamalıyım ki yarın aşıya karşı aşı yüzde 100 koruyucu değil buna karşı da direnç kazanıyor.

Antiviral ilaç temininde sıkıntılar yaşandığı yönünde iddialar var. Doğru mu?

İlaç temininde sorun yok ama reçete sayısı arttı. Kendimizi asla ilaca yaslamamalıyız. İlacın katkısı yok. İlacı çok sunuyor olmak iyi tedavi ediyoruz demek değil. Önemli olan sağlıklı beslenme, bol sulu gıda, hijyene çok dikkat etme. H1N1 veya H3N2 virüslerinden influenza A, B’den salt ölümlerin sayısı şu anda 14-15. Yaklaşık 20 günün rakamı bu.

Domuz gribi vakasının görüldüğü bir hastanede karantina gibi önlemler alınmalı mı?

Hayır. Dünyada da yok bizde de yok. Gerek yok. Virüsten korkarak değil tam aksine o virüs var mı gelecek mi ülkemize önemli olan bu durumda bünyemizin buna karşı direncidir. İzole bir dünya yok. İzole bir ortamın ne çocuğumuza ne işe giden insanımıza faydası yok.

Peki virüsler güçleniyor mu?

Tabii. Ona karşı kullandığın aşı şekil değiştiyor. Aşı yüzde 70 koruyucu gelecek yıl o aşının koruyuculuğu azalıyor. Sağlıklı bünye bu işin merkezi.

Hastanelerde kanser ilacı temininde genel bir sıkıntı var mı?

Hayır, öyle bir şey yok. Tam aksine burada hasta mağduriyetlerini minimize eden bir şey var. Kanser tedavisi görecek hastamıza reçeteyi veriyorduk. Bu ilaçları al hastanede 3 gün tedavini uygulayacağız diyorduk.Şimdi hastanede tedavisi doktor gözetiminde ve müşahidesinde yapılan tedavilerde yatan hastalara biz ilacı nasıl veriyorsak bu tedavisi sağlık kuıruluşunda yapılacak ilaçları hastamız o gün o saatte gelsin verelim diyoruz. Reçeteyle eczane eczane gezmesin istemiyoruz.

Yabancı hekim uygulaması devam edecek mi? 

Türkiye olarak özgüvenli olan bir toplum olmalıyız. Yabancı hekimden korkan bir anlayışı çok da doğru bulmuyorum. Bizim yurtdışında 5 binin üzerinde hekimimiz Almanya’da, Japonya’da, Fransa’da çalışıyor. Peki, Almanya niye korkmuyor? Niye bir yabancı hekimden rahatsız olalım ki? Tecrübelerin paylaşıldığı bir yapı faydalıdır.

Terör olaylarında bölgede hayatını kaybeden bir sağlık çalışanı, görevini bırakıp giden sağlık çalışan var mı?

Şu anda 4 sağlık çalışanımızı kaybettik. Hizmet verirken ya da hizmetinden eve giderken gelirken 4 sağlık çalışanımız şehit oldu.

ECZANELERDE GRİP İLACI SIKINTISI TBMM GÜNDEMİNDE


16 Ocak 2016
İHA

Eczacı Milletvekili Erkan Aydın, artan grip vakaları sebebiyle eczanelerde bulunamayan grip ilacı sıkıntısını TBMM gündemine taşıdı.

Grip vakalarındaki artış sebebiyle depo ve eczanelerdeki grip ilaçları tükendi. Konuyu sağlıkBakanı Mehmet Müezzinoğlu’na verdiği soru önergesiyle TBMM gündemine taşıyan Milletvekili Erkan Aydın, antiviral olarak adlandırılan ilaçların piyasada bulunmadığını ve hastaların grip tedavisinde kullanılan “oseltamivir fosfat” ekten maddeli ilaçlara eczanelerden ulaşamadığını kaydetti.

Eczacı vekil Aydın, “Salgın sebebiyle depolardaki ilaçlar da tükenmek üzeridir. Şu anda bulunmayan ilaçlarla ilgili asıl meselenin fiyatlandırma olduğu bilinmektedir. Bakanlığınız Euro kurunu 1.95 TL’ye sabitlemiş ama Euro 3 TL civarına çıkmıştır. Yüzde 50’lik fark eczacıyı ve hastayı vurmaktadır” dedi.
Aydın, verdiği önergede Bakan Müezzinoğlu’na şu soruları yöneltti:

“Grip ilaçlarının temini için yaşanan sıkıntının aşılması için bir çalışma yapılmakta mıdır? Antiviral ilaçların üretimi ya da satın alımı için bir girişimde bulundunuz mu? İlaç sıkıntısını neden hem eczacıyı hem de hastayı etkileyen fiyatlandırma için yeni bir kur belirlemeyi planlıyor musunuz?”