Şifremi Unuttum

Fransa’da Eşcinsel Erkekler de Artık Kan Bağışı Yapabilecek

Fransa’da eşcinsel erkekler de artık kan bağışı yapabilecek


05.11.2015

Hakan AYTAŞ (DHA)

Fransa’da eşcinsel erkekler 2016 yılından itibaren kan bağışlayabilecekler. Fransa’da kan bankaları HIV riski gerekçesiyle eşcinsel erkeklerin kan bağışını kabul etmiyordu. Bu uygulama değişecek olsa da kan bağışı için eşcinsellere sıkı koşullar ileri sürülecek.

Bir eşcinsel erkeğin kan bağışlayabilmesi için son bir yıl içinde eşcinsel bir ilişkiye girmemiş olması gerekiyor. Bir partneri olan ve son 4 ay içinde cinsel ilişkiye girmeyen bir eşcinsel ise sadece kan plazması bağışlayabilecek.

Fransa Sağlık Bakanı Marisol Touraine, Le Monde gazetesine yaptığı açıklamada, yeni düzenlemeyle bir tabu ve ayrımcılığın ortadan kalktığını söyledi. Touraine, “Artık insanların cinsel tercihlerinden ötürü kan bağışı yapması engellenmeyecek” dedi.

Fransa’da eşcinsel erkeklerin kan bağışı yapmaları 1983 yılından bu yana yasaktı. Bir başka Avrupa ülkesi Almanya’da da eşcinsel erkeklerin kan bağışında bulunmaları HIV riski gerekçesiyle 1998 yılından beri yasak. Almanya’da zaman zaman söz konusu yasağın kaldırılması tartışılıyor.