Şifremi Unuttum

Zorunlu Aşıya Karşı Olan Ailelere Karar

Zorunlu aşıya karşı olan ailelere karar


22 Haziran 2015

Gerekçe yoksa aşı var… Çocuklarına birçok gerekçe ile aşı yaptırmak istemeyen aileler ve bu konuda davalar artınca, Yargıtay kararını verdi: Geçerli bir delil gösterilmedikçe, anne-baba rızası aramaksızın devlet çocuğa zorunlu aşı yaptırabilir.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, son dönemde “Domuz kanı var”, “Aşılar güvensiz” gibi gerekçelerle çocuklarına zorunlu aşı yaptırmak istemeyen anne ve babaların sayısının artması üzerine emsal nitelikte bir karar verdi.

Geçen yıl Uşak’ta bir çiftin, 2013 doğumlu bir yaşındaki bebeklerine zorunlu aşı yaptırmaması üzerine Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, ‘sağlık tedbiri’ talebiyle 2. Aile Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme, 13 Haziran 2014’te davayı reddetti. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü de kararı temyize götürdü.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, çocuğa zorunlu aşı yaptırılması için sağlık tedbiri koyulması talebini reddeden mahkeme kararını oybirliği ile bozdu. Daha önce zorunlu aşılar için de anne-baba izni arayan Yargıtay, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Türk Medeni Kanunu’na göre çocukla ilgili her türlü kararda, onun üstün yararının esas olduğunu vurguladı.

Yargıtay, 4 Mayıs 2015 tarihli kararında, “Çocuğun üstün yararına açıkça aykırı ise ve geçerli bir delil gösterilemiyorsa, devlet, anne-babanın rızasını aramadan çocuğa zorunlu aşı yaptırabilir” denildi.