Şifremi Unuttum

Grip ve Zatürre Aşısı, İnme ve Kalp Krizini de Önlemede Etkili


Grip ve Zatürre Aşısı, İnme ve Kalp Krizini de Önlemede Etkili

30 Mayıs 2015

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği’nce 30-31 Mayıs 2015 tarihlerinde İzmir’de düzenlenen, 3. Ulusal Erişkin Bağışıklaması Simpozyumu’nda erişkinlerin aşılanması konusu masaya yatırıldı.

KLİMİK Derneği Erişkin Bağışıklaması Çalışma Grubu (EBÇG) ve Simpozyum Başkanı Prof. Dr. Esin Şenol, salgınlar ya da ölümler gibi korkuyu tetikleyen durumlarda erişkin aşılamasının tıp dışı alanların ilgi odağı olduğunu söyledi.

Esin Şenol, “Ancak böyle dönemlerde, eksik bilgi ya da magazinsel haberler nedeniyle aşının yan etkileri gibi olumsuzluklar abartılarak öne çıkarılmaktadır. Bu simpozyumun amaçlarından biri de konunun uygulayıcısı konumundaki hekimlerin konuya bilimsel verilerle sahip çıktığını göstermek ve bilgi ve bilimin verileri ile konunun ele alınmasını sağlamaktır” dedi.

55 YAŞ ÜZERİ TÜM ERİŞKİNLERE ZATÜRRE VE GRİP AŞISI YAPILMALI
Prof. Dr. Esin Şenol, grip ve zatürre aşısının erişkin ölümlerini azaltmak bakımından çok başarılı olduğunu kaydetti.

Şenol, “Hollanda’da yapılan ve bugüne dek yapılmış en büyük aşı etkinlik çalışmalarından biri olan CAPiTA (Erişkinlerde Toplumdan Edinilmiş Pnömoniye Karşı Bağışıklama) Çalışması sonuçlarına göre, 65 yaş ve üstü aşı uygulanan yaklaşık 85 bin erişkinde, zatürrede anlamlı oranda azalma kaydedildiği ortaya konuldu. Çalışmanın sonucuna göre zatürre aşısı zatürreyi azaltmak bakımından da etkili ve başarılı bulunmuştur. Grip ve zatürre aşısının birlikte yapılması, sadece grip ve zatürre değil, inme ve kalp krizi gibi ciddi hastalıklar üzerinde de etkili” diye konuştu.

Erişkinlere uygulanan aşılar ise şöyle: İnfluenza (Grip), Pnömokok (Zatürre),Hepatit A, Hepatit B, Suçiçeği, Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak, Difteri, Boğmaca, Tetanos, Meningokok hastalığı, HPV (Human papillomavirüs), Herpes zoster (Zona aşısı).

Prof. Dr. Esin Şenol, grip ve zatürre aşısının 55 yaş üzeri herkese yapılması gerektiğini belirterek, diğer aşıların kişilerin sağlık, yaş, meslek, yaşam stili gözden geçirilerek uygulanacağını belirtti.

YAKIN GELECEKTE EBOLA AŞISI KULLANILABİLECEK
Prof. Dr. Esin Şenol, pek çok enfeksiyon hastalığına karşı aşı geliştirildiğini, en yakın gelecekte Ebola aşısının kullanılabileceğini vurgulayarak, “Ebola, Kuş Gribi, Hepatit C, HIV, çok ilaca dirençli tüberkülozun global tehdit oluşturması nedeniyle yeni tüberküloz aşısı üzerinde çalışmalar yürütülüyor. En yakın gelecekte Ebola aşısı kullanılabilecek gibi duruyor” şeklinde konuştu.