Şifremi Unuttum

Hac Dönüşü Fenalaşan Kadına MERS-CoV İnfeksiyonu Ön Tanısı Kondu

Hac dönüşü fenalaşan kadına MERS virüsü ön tanısı kondu

20 Ekim 2014 12:41 (Son güncelleme 20 Ekim 2014 14:47)

Hac dönüşü yüksek ateş ve öksürük nedeniyle fenalaşan ve hastanede izole edilen kadına MERS virüsü ön tanısı konuldu.

İSTANBUL

Edinilen bilgiye göre, cumartesi günü Suudi Arabistan’dan Türkiye’ye dönen 66 yaşındaki H. E, yüksek ateş ve öksürük sebebiyle fenalaştı.

Ambulansla sabah saatlerinde Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürülen H.E, izole edilerek referans hastane Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi.

Burada güvenlik önlemlerinin alınmasının ardından hastanın tetkikler yapıldı.

Ebola virüsü taşımadığı kesinleşen hastaya, MERS virüsü (corona virüsü) ön tanısı konuldu. Bu arada kısa süre hasta ve ziyaretçilere kapatılan acil servis de yeniden hizmet vermeye başladı.

“Tahliller Ankara’ya gönderildi”

İstanbul Anadolu Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Kemal Memişoğlu, Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bahçesinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, kendilerine sabah saatlerinde Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden bir hastanın geldiğini anlattı.

Hastanın 2 gün önce hacdan Türkiye’ye geldiğini aktaran Memişoğlu, “Hasta üst solunum yolu enfeksiyonu ve akciğer enfeksiyonu ile Fatih Sultan Mehmet Hastanesi’nde gözlem altında tutuluyor. Hastamızın ateşi olmuyor aslında. Bu hasta Arabistan’dan geldiği için de şüphe edilerek referans olan Haydarpaşa hastanemize gönderiliyor” diye konuştu.

Memişoğlu, hastanın burada yapılan tetkikleri sonucunda enfeksiyon kliniğine yatırıldığını kaydederek, şunları söyledi:

“Hastada Ebola kesinlikle olmadığı düşünülmektedir. Arabistan bölgesinde MERS salgını olduğu için de MERS’le ilgili tetkikleri yapılıyor. Şüphesi çok da azda olsa MERS ile ilgili tahlilleri Ankara’ya gönderildi. 3-4 güne çıkar. Ancak hasta Arabistan’dan geldiği için MERS şüphesi var. Yoksa Ebola diye bir şüphemiz yok. Ebola hastası kesinlikle değildir.”

Hastane izolasyon merkezi Haydarpaşa Numune Hastanesi’nde bulunduğu için hastanın burada gözlem altında tutulduğunu aktaran Memişoğlu, Sağlık Bakanlığınca Ebola ve MERS ile ilgili tüm önlemlerin alındığını, hastanelerin normal fonksiyonlarına devam ettiğini ve hastaların bu durumdan panik duymaması gerektiğini dile getirdi.

Memişoğlu, “Eğer bir karantina veya kapatma söz konusu olursa biz gerekli bilgilendirmeyi yaparız. Ancak hiçbir acilimizde Ebola veya diğer enfeksiyonlarla alakalı bir kapatma yoktur. Tabii ki hasta şüpheyle geldiği zaman bir 15 dakikalık izolasyon süreci yaşanmaktadır acillerde. Ancak bu toplumumuzun ve halkımızın güvenliği açısından olur. Ama karantina gibi, hizmet vermeme gibi bir durum söz konusu değil” dedi.

“Hasta akciğer enfeksiyonuna yönelik tedavi görüyor”

Bir gazetecinin “Hastayı getiren sağlık görevlilerinin özel kıyafetleri vardı” ifadesi üzerine Memişoğlu, “Bu bakanlığımızın gösterdiği hassasiyetten kaynaklanıyor. Çünkü hasta Arabistan’dan, MERS salgınının olduğu bölgeden gelmiş. Bu da üst solunum yolu enfeksiyonu olduğu için solunumla bulaşan bir hastalıktır. O nedenle bu önlemleri alıyoruz. Çalışan güvenliğimiz için alıyoruz esasında” diye konuştu.

Memişoğlu, “MERS’in risk boyutu nedir?” şeklindeki soruya da “MERS tabii ki izolasyon olması gereken ama kapalı bir ortamda karantina olacak bir hastalık değildir şu an” yanıtını verdi.

“Hastada görülen belirtiler MERS hastalığını işaret ediyor muydu?” sorusuna karşılık Memişoğlu, hastanın MERS salgını olan bölgeden geldiği için bakanlığın bu şekilde önlem aldığını aktardı.

Doç. Dr. Kemal Memişoğlu, şu anda uygulanan tedavinin MERS’e yönelik olup olmadığına ilişkin soruyu şöyle yanıtladı:

“Hayır. Akciğer enfeksiyonuna yönelik. Tahlilleri kesin tanı için Ankara’ya gönderildi. 2-3 gün içinde sonuçları çıkacaktır. Hastamızın genel durumu iyi şu anda. Hiçbir sorunu yok. Bilinci tamamen açık. Yüksek ateşi yok. Ateşinin olmaması zaten Ebola’yı bizden uzaklaştırıyor. Yalnızca akciğerlerinde üst solunum enfeksiyonu var. Bu konuda bir risk şu an içinde taşımamaktadır. Şu anda ne Ebola tanısı olan bir hastamız var ne de kesinleşmiş bir MERS hastamız var.”

Öte yandan, hastanenin acil servisine hasta kabulünün yapıldığı ve bazı hasta yakınlarının da maske taktığı görüldü.

Suudi Arabistan’dan Türkiye’ye dönen 66 yaşındaki H. E, yüksek ateş ve öksürük sebebiyle fenalaşınca sabah saatlerinde Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürülmüş, izole edilerek referans hastane Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edilmişti.

Muhabir: Hatice Şenses Kurukız-Filiz Kınık