Şifremi Unuttum

İzmir’de Şarbon Dehşeti

İzmir’de şarbon dehşeti: O iddia gerçeği ortaya çıkardı


14 Ağustos 2014 Perşembe, 02:02

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray’ın gündeme getirdiği ‘şarbon’ iddiası korkunç gerçeği ortaya çıkardı. Şarbondan ölen Hatice Öz’ün doktorların tavsiyesiyle kireçlenip iki metrelik çukura gömüldüğü ortaya çıktı. Köy muhtarı, “Talimata uyup gömdük” dedi

İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı Yeniköy’de yaşayan Necdet Aydın’ın  büyükbaş hayvanlarında bilinmeyen bir nedenle Şarbon görüldü. Şarbon mikrobundan ölmeye başlayan hayvanlarını kurtarmak isteyen Aydın, hayvanlarını kesmeye başladı.Kesim sırasında Necdet Aydın’ın kayınvalidesi Hatice Öz’e elindeki kesikten mikrop  bulaştı. Yüksek ateş ve kolda morarma şikâyeti ile İzmir Bozyaka Devlet Hastanesi’ne götürülen Hatice Öz’e şarbon teşhisi kondu. Doktorların tüm çabalarına rağmen tedaviye cevap vermeyen Öz, hayatını kaybetti.

HASTANEDEN TALİMAT

Yeniköy Muhtarı Talip Eker, aileyle birlikte cenazeyi almaya gittiğini belirterek, “Hastanede ölüm nedenine ilişkin herhangi bir açıklama yapmadılar. Cenazeyi tabuttan çıkarmamızı ve derine gömüp kireç dökmemizi istediler. Biz de talimata uyup, cenazemizi öyle gömdük” dedi.

Muhtar Eker, Hatice Öz’ün ölümünden bir hafta önce elini kestiğini belirterek, “elinin kesildiğini ailesine söylememiş. Eli kesikken hayvan kesmişler. Eli morarıp şişince hastaneye götürmüşler, cenazesi geldi” diye konuştu.

Yayılan hastalık için önlem aldınız mı?

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, Ödemiş’teki skandalın ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yanıtlaması için soru önergesi verdi. Çıray şunları sordu:

*2014 yılının Mart ayında İzmir Aliağa’da, 28 gün geçtikten sonra da Bayındır’da Şarbon hastalığı ortaya çıktı mı?

*Aliağa’dan Bayındır’a; Bayındır’dan Ödemiş’e kadar Ege’de yayılan bu hastalıkla ilgili Bakanlık ne gibi tedbirler almıştır?

*Bu hastalık, Akdeniz’de Adana ve Mersin civarında birçok hayvanı telef etti. Şu anda da bu hastalık Adana’dan Erzurum’a yemlerle taşındı. Erzurum ve Bingöl’de de bu hastalık yayılmaya başladı. Önümüzde Kurban Bayramı bulun-maktadır. Bakanlığın bunlarla ilgili tedbirleri var mıdır?