Şifremi Unuttum

Ebola Şüphesiyle Tedavi Altına Alınan Nijeryalı Kadın Taburcu Edildi

Ebola şüphesiyle tedavi altına alınan Nijeryalı kadın taburcu edildi

14 Ağustos 2014 07:44

Türk Hava Yolları’nın, Lagos-İstanbul seferini gerçekleştiren uçağında rahatsızlanan bir kadın yolcu, ‘Ebola virüsü’ şüphesi nedeniyle Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden taburcu edildi.

Türk Hava Yolları’nın (THY), Lagos-İstanbul seferini gerçekleştiren uçağında rahatsızlanan bir kadın yolcu, ‘Ebola virüsü’ şüphesi nedeniyle Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden taburcu edildi. Sıtma teşhisi konulan Stella Omorowa (34) isimli kadın tedavisinin ardından ülkesine gönderilmek üzere havalimanına götürüldü.

Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi gören Stella Omorowa ile 4 yaşındaki çocuğu hastaneden 06. 30 sıralarında taburcu edildi. Hastane yönetimi Stella Omorowa’ya çiçek oğluna ise oyuncak hediye etti. Hastane personelinin uğurladığı Stella Omorowa ile çocuğunu Türk Hava Yolları personeli özel bir minibüsle almaya geldi.

Açıklama yapan Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi yöneticisi Doktor Ömer Sarılar: “Biliyorsunuz Salı günü saat 10:30 civarlarında Havaalanı’na yüksek ateş ve bulantı kusma şikayetiyle uçaktaki kabin görevlilerine başvuran bayan Stella Omorowa, yüksek ateş ve kusması görülünce, Afrika’dan gelen bir yolcu olması ve Ebola salgını nedeniyle normal zamanda belki de haber olmayacak bir şekilde kaptan pilotun iniş yapmasıyla beraber havaalanından alındı. Çocuğuyla beraber Haseki Hastanesi Enfeksiyon bölümüne intikal ettirildi. Tabi ilk etapta Afrika’da gelen bir hastada pek çok bulaşıcı hastalıklar var. Sıtması olsun Kolerası olsun. Fakat malum haber değeri olduğu için Ebola var bugünlerde. Milyonda bir şüphe de olsa bunu düşünmek zorundaydık. Sağ olsun bakanlığımız tüm kurumlarıyla beraber gerek halk sağlığı gerek kamu hastaneleri kurumu olarak çok aktif bir şekilde çalışarak ilk 6 saat içinde sıtma olduğu teşhisini koyduk. Fakat sıtma olması gerçi sıtmayla beraber Ebola virüsünün pek muhtemel olmadığı söyleniyor. Ama biz buna rağmen yine de Salı akşamı saat 17: 00 gibi kan alındı. Kan tahlilleri Almanya’da referans değeri yüksek bir laboratuvara kargoyla yollandı. Bize kargoda bir sorun olmazsa çarşamba aksamı sorun olursa perşembe aksamı sonucun gönderileceği söylendi. Hakikaten de 24 saat gibi bir sure geçmeden hastada Ebola virüsünün olmadığı kesinleşti. Ve tabi ki hastamızın biz zaten Salı Akşamı sıtma tedavisine başlamıştık. 3 doz burada aldık. 3 doz daha sonraki sıtma tedavisi sırasında verdik. Gerekli bilgileri verdik. Sabah da geldik sizlerle beraber verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür diledik. Dünyanın hangi havaalanında olursa olsun, aynı önlemlerin tüm dünyada alınacağını söyledik. Kendisi Fransa’da yaşayan bir Nijerya vatandaşıdır. Türkiye’ye ilk gelişi. Ama bugün itibariyle ülkemizden gayet mutlu ve mesut ayrıldığı için kendisini tekrar Türkiye’ye tatil için davet ettik” dedi

Tedaviyi yapan Doktor Filiz Pehlivanoğlu: “Hasta geldikten sonra izole ettik. Hastanın ilk ateş atağıyla birlikte aldığımız kan yaymasında sıtma paraziti gördük. Sıtma tedavisine hemen başladık. Tedavisi devam ediyor” şeklinde konuştu.

MUSTAFA BİÇER