Şifremi Unuttum

Nijerya’dan Gelen Yolcuda Ebola’ya Rastlanmadı

Nijerya’dan gelen yolcuda Ebola’ya rastlanmadı

İstanbul Atatürk Havalimanı’nda dün Ebola şüphesi ile karantinaya alınan Nijeryalı kadında Ebola virüsü olmadığı, ileri derece sıtma olduğu açıklandı.

13/08/2014 10:36

Haber: FUNDANUR ÖZTÜRK / Arşivi

İSTANBUL – İstanbul Atatürk Havalimanı’nda dün Ebola şüphesi ile karantinaya alınan Nijeryalı kadın hakkında Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, Nijeryalı kadında Ebola virüsü tespit edilmedi. Kadının ileri derece sıtma olduğu açıklandı.

Uzmanlar, sıtma ve Ebola arasındaki ilişkiyi Radikal’e anlattı. Prof. Haluk Eraksoy, Ebola ve sıtmanın başlangıçta belirtilerinin ortak olduğunu ifade ederek, klinik testler sonucu net bir şey söylenebileceğini belirtti. Prof. Murat Akova da Ebola ve sıtmanın belirtilerinin benzer olduğunu söylüyor.

Dün Nijerya’dan İstanbul’a gelen THY uçağında bulunan Afrikalı kadın yolcu ‘Ebola’ paniği yaşatmıştı. Sağlık Bakanlığı yetkilileri, hastaneye kaldırılan kadının ileri derecede sıtma hastalığı bulunduğunu bildirdi. Ancak ‘Ebola’ virüsünü taşıyıp taşımadığı henüz kesin olarak belli değil, yapılacak tetkiklerin ardından belli olacak. Bakanlık, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Hastanın uzmanlar tarafından muayene ve tetkikleri devam etmekte olup, sağlık durumuyla ilgili ayrıntılı açıklama durumu takiben yapılacaktır. Söz konusu hastada şu an için Ebola virüsünün bulunduğunu söylemek mümkün olmamakla birlikte, geldiği ülkenin Nijerya olması sebebiyle Sağlık Bakanlığı olarak en küçük bulguyu dahi dikkatle değerlendirmeye almaktayız.”

‘SITMA VE EBOLA BENZERLİĞİ’

Uzmanlar ise sıtma ve Ebola’nın ilk belirtilerinin birbirine benzediğini ifade ediyor. İstanbul Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy, Ebola ve sıtma iki ayrı hastalık olduğunu, ancak başlangıçta belirtilerinin ortak olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Bu ortak belirtilere o hastalığın başka belirtileri de eklenip klinik testler yapıldığında ancak net bir şey söylenebilir. İlk gördüğünüzde o ilk belirtilere Ebola mı yoksa sıtma mı diyeceğinize hemen karar veremezsiniz. İlk aşamada kendini ateşle gösteren hastalıkların karıştırılması olağandır. Bazı kan tahlilleri ve mikrobiyolojik testler yapılır ve net bir şekilde anlaşılır. Ebola hastalığında ateş süreklidir ancak sıtmada ateş nöbetler halindedir. Nöbet sona erinceye kadar onun sıtma olup olmadığını bilemezsiniz. Bakarsınız ateşi düşer, buna Ebola olamaz diyebilirsiniz. Hekimlerin karar vermesini zorlaştıran da bu benzerliklerdir.”

İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Murat Akova da her iki hastalığın belirtilerinin birbirine benzediğini ama tamamen farklı hastalıklar olduğunu ifade ediyor: “Semptomları ve belirtileri birbirine benzer. İkisi de yüksek ateş yapar. Sıtma hastalarında genellikle bu ateş periyodik olarak gelir, sıtmanın ileri seviyesindeki hastalıklarda bu ateş sürekli de olabilir. Ama bu hastalıklarda ebolada görülen kanamalar görülmez. Ebola bir sıtma çeşididir ama ileri seviyesidir dememiz mümkün değil. Tamamen farklı sebepleri olan hastalıklar. Ama klinik bulguları birbirine benzeyebilir. Ebolanın son döneminde çok yaygın kanamalar oluyor ama sıtmada bu kanamalar gözükmez. Bu hasta anladığımız kadarıyla erken döneminde. Test sonuçları çıkana kadar ebola riskinin göz önünde bulundurulması lazım. Kan testinde anlaşılır zaten.”