Şifremi Unuttum

Dünya Ebola Virusuna Karşı Alarma Geçti!

Dünya Ebola Virüsüne Karşı Alarma Geçti!


01.08.2014 – 12:19 | Son Güncelleme: 01.08.2014-12:23

Dünya, Batı Afrika’dan başlayarak ABD’ye kadar ulaşan ölümcül Ebola virüsü nedeniyle alarma geçti. Hastalığın yayıldığı Gine, Liberya ve Sierra Leone’ye giriş çıkışlarda yolcular sağlık taramasından geçiriliyor. Virüsün yayılmasına karşı birçok ülke önlemler aldı. Aralarında Avrupa Birliği’nin 28 üyesi, ABD, İngiltere, Avustralya, Kanada, Hong Kong ve Tayland’ın da bulunduğu çok sayıda ülke, havaalanlarına termal kameralar yerleştirdi.

Ebola virüsü taşıyan hastaların yüksek ateş şikayetinin bulunduğu belirtilirken, ülkeler, özellikle Afrika’dan gelen uçuşlarda termal kameralar yardımıyla yolcuların vücut ısılarını kontrol ediyor. Vücut ısısı yüksek çıkan kişiler karantinaya alınıyor ve ebola virüsü ihtimaline karşı testler yapılıyor. Havayolları da uçak mürettebatından, şüpheli durumları havaalanı yetkililerine bildirmelerini istiyor.

BELİRTİ GÖSTERMESİ ÜÇ HAFTAYI BULUYOR
Özellikle Sierra Leone, Gine, Nijerya ve Liberya’da çok sayıda can kaybına yol açan ebola virüsünün belirti göstermesi üç haftayı bulabiliyor. Hastalığın belirtileri arasında kas, baş ve boğaz ağrısı, ateş, halsizlik, bulantı, kusma, ishal, kaşıntı ve böbrek ile karaciğer yetmezliği yer alıyor. Ülkeler, hastaneleri bu belirtileri gösteren hastalara karşı dikkatli olmaları ve virüs tespit edildiği takdirde hastaların karantinaya alınmaları konusunda da uyardı.

THY: GEREKİRSE UÇUŞ İPTALİ OLABİLİR
Türk Hava Yolları Basın Danışmanı Ali Genç ise Ebola salgınını yakından takip ettiklerini söyledi. Genç, Radikal’e yaptığı açıklamada, şu an için uçuşlarda herhangibir iptale gitmediklerini belirtti. Ebola salgınının yaşandığı Batı Afrika ülkelerindeki havacılık ve sağlıkla ilgili kuruluşlarla yakın işbirliği içerisinde çalıştıklarını söyleyen Genç, “Şu anda gerek görmedik ama tabi bu olaylar anlık gelişebiliyor. bugün için bir uçuş iptal durumu söz konusu değil. Takip ediliyor. İhtiyaç duyulursa tabii ki uçuş iptali yapılır ama bugün için öyle bir şey söz konusu değil” dedi.
Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü de anlık olarak Batı Afrika’daki salgınla ilgili gelişmeleri yakından takip ediyor. Bu konuda salgının yaşandığı bölgeye seyahat edecek olanların seyahat öncesi www.seyahatsagligi.gov.tr adresini ziyaret etmesi hayati önem taşıyor. Site üzerinde salgınla ilgili gelişmeler anlık olarak güncellenerek paylaşılıyor. Sitede yer alan bilgilere göre Sağlık Bakanlığı, bölgedeki Dünya Sağlık Örgütü ekipleriyle koordineli bir şekilde çalışıyor. Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’ne ait sitede şu bilgiler yer alıyor: “Dünya Sağlık Örgütü-DSÖ Ebola Virüsü Hastalığı-EVH salgınının Gine, Liberya ve Sierra Leone’deki gelişimini takip etmektedir” denilerek, şu bilgilere yer verildi: “Sierra Leone ve Liberya’daki mevcut epidemik eğilim rapor edilen çok sayıda yeni vaka ve ölüm vakalarıyla ciddiyetini korumaktadır. Sierra Leone ve Liberya’dan 8 -12 Temmuz 2014 tarihleri arasında 79 yeni vaka ve 65 ölüm rapor edilmiştir. Liberya’da 30 yeni vaka ve 13 ölüm rapor edilirken Sierra Leone’de 49 yeni vaka ve 52 ölüm rapor edilmektedir. Bu rakamlara şüpheli, olası ve laboratuvarca doğrulanmış vakalar dahildir. Bu eğilim toplumda Ebola Virüsü geçişinin yüksek seviyede olduğunu göstermektedir. Gine’de epidemik durum yakından takip edilmekte olup 8-12 Temmuz 2014 tarihleri arasında 6 yeni vaka ve 3 ölüm rapor edilmiştir. Sağlık Bakanlıklarının her biri DSÖ ve DSÖ’nün partnerleriyle salgını durdurma önlemlerini artırmak için beraber çalışmaktadır.”

KRİZ MASASI OLUŞTURULDU
Türkiye Hudut Sahilleri Sağlık Genel Müdürlüğü’nün Seyahat Sağlığı sitesinde ise şu açıklamaya yer verildi: “Accra’da gerçekleşen Acil Durum Bakanlık toplantısını takip eden bir eylem olarak DSÖ Afrika Bölgesi Bölge Müdürü üst düzey, teknik ve destek personelini Gine’nin Konakri şehrinde tesis edilen alt-bölge koordinasyon merkezine yeniden konuşlandırma kararı almıştır.  Koordinasyon merkezinin tesis edilmesi için hazırlıklar merkezin 15 Temmuz 2014 tarihinde aktif hale gelecek operasyonlarıyla birlikte tamamlanmaktadır. Bu merkez Batı Afrika ülkelerine teknik desteği bir araya getirmek, uyumlaştırmak ve kaynakların seferber edilmesinde yardımcı olmak üzere bir kontrol ve koordinasyon platformu olarak hareket edecektir. Söz konusu 3 ülke DSÖ’nün desteğiyle mevcut EVH ulusal yanıt planlarının gözden geçirilmesi ve güncellenmesi sürecine başlamıştır. Bu çalışma Accra’da Sağlık Bakanlıkları tarafından kabul edilen ülkelerin iç işleri stratejilerine uyumlu, öncelikli ulusal operasyonel planlarının geliştirilmesini sağlayacaktır. Bu operasyonel plan açık bir şekilde öncelikli girişimlerin altını çizecek ve salgın durdurma önlemlerinin etkili bir şekilde uygulanması için gerekli kaynakların (insan, finans ve lojistik) planlanmasını sağlayacaktır. Ayrıca bu belgeler ilave kaynakların seferber edilmesi için hayati önem taşıyacaktır. DSÖ en önemli salgın durdurma önlemlerinden biri olan temaslı izi sürme çalışmalarını üçlendirme konusunda etkilenen ülkelere destek vermektedir. Toplumda ikincil Ebola Virüsü geçişini durdurmak için yeni EVH vakalarının erken tespiti ve acil karantinaya alınması gereklidir. Bu sebeple DSÖ, Liberya’nın Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı’nı 107 gönüllü ve 33 yöneticinin tespit edilmesi ve bunlara eğitim verilmesi için desteklemektedir. Sierra Leone’de toplam 296 gönüllü eğitilmiştir. Eğitilen gönüllüler temaslı izi sürmeyi gerçekleştirmek ve toplumdan şüpheli EVH vakalarını acilen tahliye edilmesinin sağlanması için etkilenen topluluklarda konuşlandırılmıştır. Liberya Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı’nın talebi üzerine DSÖ ABD Hükümeti’nin desteğiyle sağlık çalışanlarının yanıt çalışmalarında güvenliğini sağlamak için Liberya’ya ve Liberya için kişisel koruyucu ekipman (PPE) ve diğer tıbbi malzemeleri temin etmiştir. Bu bağış buna klinik bakım ve defin ekipleri Çin uygun PPE’ler dahil Liberya Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığına 26 Haziran ve 3 Temmuz tarihlerinde teslim edilmiştir. 14 Temmuz’da ilave malzemeler bunlara dezenfeksiyon için sırt spreyleri ve el spreyleri ve tehlikeli biyolojik atıklar için tek kullanımlık çantalar da dahil ülkeye teslim edilmiştir. DSÖ bu durumla ilgili mevcut bilgiler ışığında Gine, Liberya ve Siera Leone’ye yönelik herhangi bir seyahat ya da ticari kısıtlama getirilmesini önermemektedir.”

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ
Ebola Kanamalı Ateşi’nin tipik belirtileri şöyle sıralanabilir:  “Yüksek ateş, baş, eklem ve kas ağrısı, halsizlik, ishal, kusma, mide ağrısı, iştahsızlık”

Bazı hastalarda da şu belirti ve bulgular görülebilir: Kaşıntı, gözlerde kızarıklık, hıçkırık, öksürük, boğaz ağrısı, göğüs ağrısı, nefes almakta güçlük, yutkunma zorluğu, vücut içinde ve dışında kanamalar. Laboratuvar bulgularında düşük beyaz kan hücreleri ve trombosit sayısı ile yüksek karaciğer enzimleri görülmektedir.

Belirtiler Ebola virüsüne maruz kalındıktan 8-10  sonra görülür.

HASTALIKTAN KORUNMA YOLLARI
Uzmanlar  Ebola virüsünden korunmak için şu önlemlere dikkat çekiyor: Diğer bulaşıcı hastalıklarda olduğu gibi hastalığı önlemenin en önemli uygulamalarından biri ellerin düzenli olarak yıkayın. Ellerinizin su ve sabunla yıkanması (ya da sabun bulunmadığı yerlerde ve ellerin açıkça kan ve vücut sıvılarıyla kirli olduğu durumlarda susuz Alkol-bazlı el losyonun kullanılması) cildinizden potansiyel enfekte materyalleri uzaklaştırır ve hastalığının geçişini önler.
* Eldiven kullanılan durumlarda eldivenleri çıkarmadan önce su ve sabunla yıkayınız ve eldivenleri çıkardıktan sonra da ellerinizi yıkayınız.
* Ölü hayvanlarla, özellikle de primatlarla temastan kaçınınız.
* Yerel pazarlarda tüketim için satılan primatlar dahil vahşi hayvanların etini yemeyiniz.
* Enfeksiyon olasılığını asgariye indirmek için Ebola Virüsü enfeksiyonu olduğundan şüphelenilen insan ya da hayvanlarla yakın temas ederken enfeksiyon kontrol önlemlerini uygulayın.
*Etkilenen bölgelerden dönen kişiler enfekte olmuş semptomatik kişi ya da hayvanların vücut sıvılarıyla temas etmeseler bile sağlık durumlarını 10 gün süreliğine takip etmelidirler. *Enfekte olmuş semptomatik kişi ve hayvanların vücut sıvılarıyla potansiyel temasları söz konusu olan kişiler 21 gün süreyle sağlık durumlarını takip etmelidirler.
*Seyahatleri esnasında hastalanan tüm kişilerin kendilerinde sadece ateş bile görülse acilen bir sağlık kuruluşuna başvurmaları ve burada yaptıkları son seyahat ve potansiyel temaslıları hakkında bilgi versinler.