Şifremi Unuttum

12. Ultrasonografi Eşliğinde Uygulamalı Karaciğer Biyopsisi Kursu (20 Haziran 2014, İstanbul) Raporu

Kurs Fotoğrafları için [Tıklayınız]

 

TÜRK KLİNİK MİKROBİYOLOJİ VE İNFEKSİYON HASTALIKLARI DERNEĞİ (KLİMİK) YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞINA ,

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları  Derneği Viral Hepatit Çalışma Grubu (VHÇG)’nun, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği ile birlikte düzenlediği 12. Ultrasonografi Eşliğinde Uygulamalı Karaciğer Biyopsisi Kursu 20 Haziran 2014 tarihinde İMÜ Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirilmiştir.

Hastane Toplantı Salonu’nda 09.30’da gerçekleştirilen açılış töreninde Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’ndan sonra İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği’nden Uzm. Dr. Saadet YAZICI ve Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi  İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’ndan VHÇG Başkanı  Prof. Dr. Sıla AKHAN tarafından açılış konuşmaları yapıldı.  Prof. Dr. Sıla AKHAN, VHÇG’nin kurulduğu 2011 yılından bu yana gerçekleştirilen ve yakın zamanda gerçekleştirilmesi planlanan etkinlikler hakkında bilgiler verdi.

Daha sonra İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat ACAR tarafından Karaciğer Biyopsisi İndikasyonları, Teknikleri ve Komplikasyonları konusunda teorik bilgi verildi ve saat 10.00’da bizzat Prof. Dr. Murat ACAR tarafından yapılan biyopsi uygulamalarına geçildi. Bu sırada gerekli teorik ve pratik bilgiler verildi.

Kursiyerlerin farklı renkte tasarlanmış yaka kartlarıyla ayrıldıkları üçlü ve dörtlü grupların yer değiştirmesi düzenli ve pratik bir şekilde gerçekleştirildi.   Biyopsinin gerçekleştirildiği salonda bir grup biyopsi işlemini canlı olarak izlerken, biyopsi salonunda bulunmayan gruplar  art arda  7  hastaya uygulanan biyopsi işlemini ve işleme ait ultrasonografik görüntüyü toplantı salonunda canlı yayınla eşzamanlı olarak izlediler. Uygulamalı program bittikten sonra toplu fotoğraf çekimi sonrası  hastane yemek salonunda katılımcılara ayrılan bölümde öğle yemeğine geçildi

Öğleden sonra oturumu saat 13.30’da başlatıldı.  İlk olarak İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi  Tıbbi Patoloji Laboratuvarı’ndan Uzm. Dr. Ayşe Bahar CEYRAN tarafından Kronik Viral Hepatitlerde Patoloji konulu sunum gerçekleştirildi. Bu sunumu, İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği’nden Uzm. Dr Funda ŞİMŞEK’in  Hepatit B ve Prof. Dr. Sıla AKHAN’ın Hepatit C olgularının interaktif sunumları izledi. Olguların sunumu sırasında olgulara ait karaciğer biyopsisi preparatları Uzm. Dr. Ayşe Bahar CEYRAN   tarafından slaytlar eşliğinde yorumlandı.

Kapanış konuşmalarının ardından önce eğitici hocalarımıza teşekkür belgeleri, ardından da ülkemizin çeşitli bölgelerinden katılan  22 kursiyere sertifikalarının sunulmasıyla kursumuz tamamlanmış oldu.

Koordinatörlüğünü yapmaktan, büyük bir onur ve mutluluk duyduğum bu kursun gerçekleştirilmesinde emeği geçen başta Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Yönetim Kurulu ile VHÇG Yürütme Kurulu olmak üzere, yoğun programları arasında zaman ayırarak bilgi ve donanımlarını aktaran değerli hocalarımıza, kursumuza koşulsuz eğitim desteği vererek katkıda bulunan Abdi İbrahim İlaç San. ve  Tic. A.Ş.’ye ve teknik destek sağlayan Süer Turizm çalışanlarına, yoğun ilgi ve taleple  kursumuza katılan tüm kurs  katılımcılarına ve hastanemiz yöneticisi Prof. Dr. Ali Rıza ODABAŞ’a çok teşekkür ederim.

Saygılarımla.

Uzm. Dr. Saadet YAZICI
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi
İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği