Şifremi Unuttum

Kansere Kızamık Virusuyla Tedavi

Kansere kızamık virüsüyle tedavi

17.05.2014

ABD ‘de Mayo Klinik Tıp Merkezi , 50 yaşında bir lösemi hastasına, tek seferde 100 milyar kızamık virüsü enjekte ederek kanser hücrelerini azaltmayı başardı

ABD’de bilimsel çalışmalarıyla ünlü Mayo Klinik Tıp Merkezi’nde kan kanseriyle mücadele eden ancak tedaviye bir türlü cevap vermeyen 50 yaşındaki Stacy Erholtz üzerinde yapılan denemede tıp tarihinde devrim yaratacak bir sonuca varıldı. Erholtz’un vücuduna yoğunlaştırılmış kızamık virüsü enjekte edildi. 10 milyon insana aşı yapılacak miktarda kızamık virüsünü tek seferde Erholtz’un vücuduna enjekte eden araştırmacılar hayecan verici sonuçlara ulaştı. Erholtz’un vücudundaki kanserli hücrelerin oluşturduğu savunma mekanizmasının vücuda enjekte edilen kızamık virüsüyle kırıldığı ve kanserli hücrelerin önemli ölçüde azaldığı gözlemlendi.

CD46 PROTEİNİNİ KULLANIYOR

Peki bu nasıl gerçekleşiyor ? Bilim insanları kızamık virüslerinin, kızamık aşısına eklenen genlerin kontrolünde kullanıldığını, virüsün, pek çok kanser türünde bulunan CD46 proteinlerini bularak onlardan kanser hücrelerine girmek için bir reseptör olarak yararlandığını söylüyor. Virüs, bir kanser hücresine girdikten sonra, etrafındaki diğer tümör hücrelerine de bulaşıyor ve onların birlikte yok olmasını sağlıyor, böylece kanser hücreleri hızla azalıyor. Araştırmaya liderlik eden moleküler tıp profesörü Stephen Russell “Kızamık virüsünün kanser üzerindeki etkisini fare deneyleriyle biliyorduk. Normal bir kızamık aşısında 10 bin kızamık virüsü var. Erholtz ve bir başka gönüllüye 100 milyar virüs içeren aşıyı enjekte ettik. Böylece ilk kez insanlı bir deneyde başarıya ulaşıldı” dedi. Ancak bacağında Erholtz’dan çok daha büyük bir tümör bulunan ikinci denekte kızamık virüsünün işe yaramadığı öğrenildi. Araştırmacılar doz çalışmalarını sürdüreceklerini eylülde daha fazla denekle ikinci aşamaya geçileceğini söylüyor.

İKİ TÜRDE DAHA BAŞARI!
MAYO Klinik daha önce kızamık virüsünün yumurtalık ve beyin kanseri üzerindeki etkilerini araştırmaya başlamıştı. Almanya’daki Paul-Ehrlich Enstitüsü de geçen yıl başında fareler üzerinde yapılan deneylerde kızamık virüsüyle bağırsak ve karaciğer kanseri tümörlerinin büyümesini durdurduklarını açıkladı.