Şifremi Unuttum

Dr. Şimşek: Türkiye’de Çocuk Felci Yok

Dr. Şimşek: Türkiye’de çocuk felci yok

 

ÖMER KEBELİ | KAHRAMANMARAŞ – 17.02.2014 13:15:23

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Bulaşıcı Hastalıklardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Dr. Çiğdem Şimşek, an itibariyle Türkiye’de görülmüş bir çocuk felci vakasının olmadığını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) Suriye ile ilgili çocuk felci uyarısının ardından Sağlık Bakanlığı’nca, sınırdaki 7 ilde ve Adana’da 5 yaşın altındaki 100 bini Suriyeli, 1 milyon 300 bin çocuğa çocuk felci aşısı uygulandığını aktaran Şimşek, “Şu an itibariyle ülkemizde çocuk felci vakası mevcut değil, olsa zaten ilk bizim bilmemiz gerekir. Suriyeli misafirlerimizde de böyle bir vaka mevcut değil. Suriye’nin Derazor kentinde vaka görülmüştü, bu nedenle olma ihtimalini göz önünde bulundurarak tedbir amaçlı yapıyoruz. Türkiye genelinde 3’üncü kampanyamız yapılıyor, 70 ilde Suriyeli misafirlerini olduğu yerlere diğer kurumlarımızla birlikte çalışarak ulaşıyoruz ve aşılıyoruz, oturdukları yerleri biliyoruz. Onları da ikinci ve üçüncü kampanyalarla Suriyeli çocukları aşıladık.” dedi.

Kahramanmaraş Mado Aile Sağlık Merkezi’nde 17-23 Şubat Çocuk Felci Aşılama Haftası 2. tur kampanyası açılışına katılan Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Bulaşıcı Hastalıklardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Dr. Çiğdem Şimşek, Türkiye’nin 2002 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından çocuk felcinden arındırılmış ülke sertifikası aldığını anımsatarak Türkiye’de çocuk felci vakası bulunmadığını belirtti. Türkiye’de en son vakanın 1998 yılında görüldüğünü belirten Şimşek, “Ülkemizde son çocuk felci vakası 1998 yılında görülmüştü, 2002 yılında Dünya Sağlık Örgütü Polio’dan arındırılmış bölge olarak sertifikalandırdı. Aşı oranlarımız Maraş özelinde ve ülkemiz genelinde yüzde 98’lerin üzerinde, bütün çocuklarımız polio aşısını hem eşli karma aşısının içerisinde, hem de bu gün yaptığımız kampanyadaki gibi 6’ıncı ve 18’inci Ayda ikişer damla olarak aşılanıyor. Bu kampanyamızın amacı Suriye’den gelen misafirlerimizle birlikte Suriye’de görülen bir iki vakadan dolayı ülkemizde böyle bir vaka olmasını önlemek için bu kampanyayı yapmayı bilim kurullarımızla birlikte karar verdik. İlk kampanyada 102 bin bebeğimizi aşıladık, havalar güzel olduğu için ilimizde 110 bini bulmayı umuyoruz. Haydi çocuklar aşıya diyoruz.” diye konuştu.

Kahramanmaraş’a kurulan çadır kentte barınan 17 bin bebeğin aşılandığını ifade eden Şimşek şunları kaydetti: “Türkiye genelinde yaklaşık 100 bin Suriyeli çocuk aşılandı. Tüm Türkiye genelinde de 1 milyon 300 bin çocuk aşılandı. Aslında en güzel aşılamalar buralarda yapılıyor. Gelir gelmez hem çocuk felci hem kızamık hem de tetanoz aşıları yapılıyor. Sonra da bizim bebeklerimiz gibi normal aşı takvimine devam ediliyor. Bazen de konaklama tesislerine uğramadan şehir içinde yaşayanlar oluyor, bu nedenle onları da atlamamak için mahalle aralarındaki Suriyeli ailelerin çocuklarını aşılıyoruz.”

Kampanyanın açılışına katılan Kahramanmaraş Dulkadiroğlu Merkez Kaymakamı Erkan Bulgan, aileleri kampanyaya duyarlı olmaya davete etti. Aşının tedbir amaçlı olduğunu ifade eden Kaymakam Bulgan: “Halk Sağlığı Müdürlüğümüz kapsamında başlatılan bu kampanyada çocuklarımızın kendi sağlığı için velilerimiz duyarlı olmaya davet ediyoruz. 0-5 yaş arası tüm çocuklarımızı bağlı oldukları aile sağlığı merkezine giderek aşı olmaya çağırıyoruz. Aslında korkulacak bir şey yok, bu aşı ağza iki damla damlatılmak suretiyle yapılıyor. Bu aşı tamamen tedbir amaçlı, çocukların gelecekleri adına önemli bir aşı.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Kaymakama Bulgan, Sağlık Müdürü İlker Çitil, Halk Sağlığı Müdürü Ahmet Yener ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Bulaşıcı Hastalıklardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Dr. Çiğdem Şimşek tarafından aşı uygulaması yapıldı.