Şifremi Unuttum

Cerrahpaşa ve Çapa ‘Tam Gün’ Komasında!

Cerrahpaşa ve Çapa ‘tam gün’ komasında!

ÖZNUR KARSLI / HABER MERKEZİ | 02 Şubat 2014 Pazar – 21:22

1 Ocak 2014’te yürürlüğe giren ‘Tam Gün Yasası’ en çok Türkiye’nin en köklü iki tıp fakültelerinden olan İstanbul’daki Çapa ile Cerrahpaşa’yı vurdu. Yasadan sonra ‘ya üniversite ya özel muayenehane’ seçimiyle karşı karşıya kalan çok sayıda öğretim üyesi emekliliğini istedi veya ücretsiz izne ayrıldı. 2 yıl içerisinde Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde görev yapan öğretim üyesi sayısı 473’den 310’a, Çapa Tıp Fakültesi’nde ise 471’den 311’e düştü. 2.5 yıl içinde 264 öğretim üyesi istifa etti, 87‘si ise ücretsiz izne ayrıldı. Böylece her iki fakültede toplam öğretim üyesi sayısı 1003’den 652’ye indi. Çapa Tıp Fakültesi’ne bağlı Aile Hekimliği, Göğüs Cerrahisi, Ağız Yüz ve Çene Cerrahisi bölümlerinde sadece birer; Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne bağlı Göğüs Cerrahisi, Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastanesi, Aile Hekimliği bölümünde ikişer öğretim üyesi var.

Hacettepe temkinli
Antalya Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde ise şimdiye kadar 222 öğretim üyesinden 10’u üniversiteyle ilişiğini kesti. Akdeniz Üniversitesi’nde şu anda 89 profesör, 78 doçent doktorla 55 yardımcı doçent doktor bulunuyor. İstanbul’daki Marmara Tıp Fakültesi’nde emekliliğini isteyen ya da ücretsiz izne ayrılan olmadı. Ankara Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde ise öğretim üyelerinin benzer bir yaklaşım sergilediği öğrenildi.

‘Bütün muayenehaneler üniversiteye taşınacak’
TÜRK Tabipleri Birliği Eski Başkanı Dr. Eriş Bilaloğlu: 10 yıldır ‘sağlıkta dönüşüm programı’ var. Bu programa hâlâ düzenlemelerle yama yapılıyor. Hekimler sadece üniversite öğretim üyelerinden ibaret değil. Düzenleme sınırlı bir kesimi kapsıyor. O kesimde de doçentler ve profesörler bulunuyor. Bu maddeler bir süre sonra yine değişecektir. Hocalar 17.00’den sonra üniversitede hasta bakabilecekse özel muayenehaneler üniversitele taşınmış olacak demektir. Yani üniversitelere sermaye girecek demektir. Bu değişiklikler meslektaşlarımızı kısmen de olsa memnun edebilir önceki tam gün uygulamasına göre. Ancak bir süre sonra yine aynı problemler yaşanacaktır.