Şifremi Unuttum

Kosova’da Gündem ‘Kene Ölümleri’

Priştine Üniversite Hastanesi (QKUK ) Klinikleri Merkezi Bulaşıcı Hastalıklar Bölümü tarafından yapılan açıklamada, kene ısırması sonucu 34 yaşındaki Malişevo doğumlu A.G öldüğü bildirildi.

TURAN KASAP (KOSOVA -PRİŞTİNE ) – DHA

29.07.2013 10:52

Kosova’da, kene ısırması sonucu KKKA hastalığından daha önce hayatını kaybeden 6 kişinin ardından Malişevo belediyesi yakınlarındaki Astrazubi köyünden 34 yaşındaki A.G’nin öldüğü bununla kene ısırmasından ölenlerin sayısı 7’ye yükseldi .

Kosova Üniversite Klinikleri Merkezi Bulaşıcı Hastalıklar Bölümü Sorumlusu Dr. Salı Ahmeti, klinikte kene ısırması sonucu KKKA hastalığına yakalanan 200’ün üzerinde hasta bulunduğunu, bu hastaların 5’inin durumunun ağır olduğunu belirtti

Dr. Ahmeti, yazın başlamasından bu yana kene vakalarının Kosova’da ciddi boyutlara ulaştığını ve 2 bin kişinin kene ısırmasına maruz kaldığını bildirdi. Dr Ahmeti, Kosova’ya yardımın en kısa zamanda ulaşmaması halinde ölümlerin artabileceğine dikkat çekerek Sağlık Bakanlığı ve hükümeti göreve davet etti.

KOSOVA HÜKÜMETİ BAKANLAR DÜZEYİNDE BİR KOMİTE KURDU

Sağlık Bakanı Ferid Agani’nin talebi üzerine hükümet, bakanlar düzeyinde bir komite kurdu.

Bakan Agani, ilk olarak bu sorunla başa çıkabilmek için kurumsal kapasitelerin artırılması ve kurumlar arası koordinasyonun daha yüksek bir dereceye ulaşmasının sağlanmasının gerekli olduğunun altını çizdi.

Başbakan Haşim Taçi, bakanlar düzeyindeki komisyonun Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Ulusal Enstitüsü, Tarım Bakanlığı, Veteriner ve Gıda Ajansı, Çevre ve Alan Planlama Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Kosova Güvenlik Gücü Bakanlığı ve Yerel Yönetim Bakanlığı temsilcilerinden oluşacağını belirtti. Taçi , kena ile mücadele için 200 bin euronun ayrıldığını açıkladı.